Redactie ABM Financial News - Dinsdag 29 maart 2016, 16:16 uur

De indrukwekkende opmars die de AEX Index sinds het dieptepunt op 11 februari op 378,53 punten inzette, is vooralsnog een einde gekomen. Dit stelde technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING dinsdag tegenover ABM Financial News.

Aan de stijging kwam volgens Van den Akker een einde doordat de AEX afketste op de lange termijn dalende weerstandslijn op circa 447,50 punten, die medio maart getest werd. Deze lijn is begonnen in augustus vorig jaar en biedt vandaag weerstand op circa 445 punten.

"Een korte termijn daling is een gezonde ontwikkeling na een dergelijk sterke stijging", meent Van den Akker evenwel.

De technische analist stelde daarbij ook dat het korte termijn neerwaarts potentieel beperkt is, met als eerste horizontale steun op circa 430 punten en het stijgend 50-daags gemiddelde daar vlak onder op vandaag 422 punten.

"Een hogere korte termijn bodem in deze steunzone zou goed passen om de huidige stijgende trend te hervatten met nieuwe toppen dit jaar boven de horizontale weerstand op 449,50 punten", zo zei de technisch analist van ING.

Van den Akker benadrukte echter stellig dat het negatieve scenario, zoals hij dit begin dit jaar heeft geschetst met een daling richting 335 tot mogelijk zelfs 300 punten, niet verandert en dat nieuwe dieptepunten onder de 378,53 punten later dit jaar nog steeds verwacht mogen worden.

Zolang de volgende horizontale steun op circa 406 punten echter niet gebroken wordt en de 'gap' van midden februari tussen 401,15 en 391,86 punten niet gesloten wordt, is een verdere consolidatie volgens Van den Akker waarschijnlijk. Onder deze genoemde niveaus staan "alle seinen weer op rood" voor de Nederlandse aandelenmarkt.

Leren beleggen

Live koersen