Redactie ABM Financial News - Donderdag 24 maart 2016, 16:18 uur

Een zwakkere dollar en stimuleringsmaatregelen door de mondiale centrale banken zullen hoogstwaarschijnlijk voor een betere stemming onder beleggers zorgen en de vraag naar grondstoffen in de toekomst aanjagen. Dit stelden economen van ABN AMRO donderdag.


De economen verwachten dat de Federal Reserve dit jaar een pas op de plaats maakt en daarna een monetair beleid voert van gematigde renteverhogingen. Daarentegen zullen andere centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de People's Bank of China, monetair een ruim beleid blijven voeren, denken de economen.

"Een zwakkere dollar en monetaire stimulans door centrale banken zullen hoogstwaarschijnlijk de stemming onder beleggers verbeteren," aldus ABN AMRO. Als gevolg van een stijgende vraag naar grondstoffen, zullen ook de grondstofprijzen toenemen. De economen mikken op een stijging van de CRB Commodity Index van vijf procent in het tweede kwartaal en op vijftien procent tegen het einde van het jaar.

De bankeconomen stelden verder dat de aluminiummarkt een overaanbod in combinatie relatief hoge voorraden nog moet verteren, terwijl de vooruitzichten voor edelmetalen een stuk positiever zijn vanwege de koers van de Amerikaanse dollar. In de oliemarkt worden in de komende weken winstnemingen op de recente prijsstijgingen verwacht door ABN AMRO en zal er aandacht zijn voor een lagere vraag naar olie door seizoensgebonden onderhoud bij raffinaderijen. "Dit past binnen de lange termijn visie van een hogere olieprijs door een betere balans tussen vraag en aanbod en een neutrale visie op de dollar," aldus de economen van ABN AMRO.

Leren beleggen

Live koersen