Redactie ABM Financial News - Maandag 7 maart 2016, 16:13 uur

De Nederlandse bouwsector was in 2015 de snelst groeiende sector, maar volgens ABN AMRO bevindt het herstel zich pas in de kinderschoenen en moet de bouwproductie nog flink stijgen om het niveau van voor de crisis te bereiken. Dat schreef econoom Madeline Buijs van ABN AMRO maandag in een column die eerder in het vakblad Cobouw verscheen.

De bouwsector groeide vorig jaar met 8,2 procent en ondersteunde daarmee de gehele Nederlandse economie. Maar volgens Buijs is de groei eenzijdig omdat deze met name door de woningmarkten werd veroorzaakt. De groei werd aangewakkerd door een verhoging van de btw per 1 juli 2015 op arbeid voor woningrenovaties. Dat zorgde voor een stijging op jaarbasis van de bouwproductie in juni met bijna 26 procent. De econoom van ABN AMRO stelde dat zonder dit effect de productie met slechts 6,4 procent zou zijn opgelopen. Los van het btw-effect was er sowieso al sprake van een aantrekkende woningmarkt.

De bouwproductie zou volgens ABN AMRO met 19 procent moeten stijgen om op het niveau van 2008, voordat de crisis uitbrak, terecht te komen. "Als de groei zoals we voor 2016 en 2017 verwachten doorzet, zal dit niveau pas rond 2019-2020 gehaald worden. Hopelijk is de groei dan wel breder gedragen, en niet alleen door de woningbouw zoals nu het geval is", concludeert Buijs.

Leren beleggen

Live koersen