Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 maart 2016, 14:52 uur

Wall Street zal de maand maart vermoedelijk met winst aanvangen. Ruim een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index 0,7 procent hoger, terwijl de winsten op de Europese beurzen tot ruim een procent opliepen.


Op de agenda staat voor vandaag de inkoopmanagersindex voor de industrie, berekend door zowel ISM als Markit. Maandag kreeg de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago volgens KBC al een "onverwachte" tegenvaller te verwerken. De index kwam in februari 8 punten lager uit op een stand van 47,6, nadat de index een maand eerder nog met 12,7 punten steeg tot 55,6. Een indexcijfer groter dan 50 wijst op toenemende economische activiteit. Daarentegen betekent een indexcijfer kleiner dan 50 dat er sprake is van krimp.

Verder krijgen beleggers vanmiddag inzicht in de bouwuitgaven in januari en de autoverkopen in februari. Fiat Chrysler maakte al bekend dat afgelopen maand de beste maand februari sinds 2006 was met een verkoopstijging van 12 procent naar 182.879 auto's.

De Chinese industrie bleek afgelopen maand opnieuw gekrompen, terwijl deze in de eurozone in een lager tempo groeide. Econoom Chris Williamson van Markit meent dat de zorgen toenemen en dat voor de eurozone opnieuw een jaar van trage groei dreigt, of mogelijk zelfs van krimp. De cijfers zullen de druk op de Europese Centrale Bank volgens Williamson vergroten om "snel en agressief" te reageren om dit te voorkomen.

De euro/dollar werd dinsdag circa een half procent lager verhandeld op 1,0875. Olie werd duurder. April-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,7 procent naar 34,33 dollar en een vat Brent werd 1,0 procent duurder op 36,94 dollar.

De politieke agenda is vandaag ook druk bezet. Dinsdag stemmen een flink aantal Amerikaanse staten over wie zij als vertegenwoordiger willen bij de komende presidentsverkiezingen. Vandaag wordt daarom ook wel Super Tuesday genoemd. Bij de Republikeinen gaat vooralsnog Donald Trump aan de leiding en bij de Democraten is dat Hillary Clinton.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag 0,8 procent lager op 1.932,23 punten. De Dow Jones index daalde 0,7 procent naar 16.516,50 punten en de Nasdaq verloor eveneens 0,7 procent op 4.557,95 punten.

Leren beleggen

Live koersen