Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 maart 2016, 15:02 uur

De Amerikaanse beurzen zullen naar verwachting iets hoger openen. Een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq tot 0,2 procent hoger.

Vanmiddag bleek in de Verenigde Staten dat het aantal banen in de niet-agrarische sector in februari in een hoger tempo steeg. Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 242.000 banen, na een groei van 172.000 in januari. De werkloosheid bleef onveranderd op 4,9 procent.

De banengroei van 172.000 voor januari betekende een opwaartse bijstelling van de eerder gemelde 151.000. Het gemiddelde uurloon daalde echter met 0,03 dollar naar 25,35 dollar.

Volgens econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO is het banenrapport niet sterk genoeg voor de Federal Reserve om de rente te verhogen tijdens de volgende bijeenkomst van de centrale bank halverwege maart. "De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft een sterk herstel tonen, maar de loongroei blijft een punt van zorg," aldus Cabezas.

Volgens de econoom bleef de trend van een sterke loongroei in de afgelopen maanden niet overeind. Samen met zorgen over de situatie in China en in opkomende markten zal de Fed volgens ABN AMRO wachten met een renteverhoging.

Verder bleek voorbeurs dat het tekort op de handelsbalans in januari toe nam. Het handelstekort steeg van 44,7 miljard dollar in december naar 45,7 miljard dollar in januari. De export daalde in januari met 3,8 miljard dollar naar 176,5 miljard dollar, terwijl de import met 2,8 miljard dollar omlaag ging naar 222,1 miljard dollar.

De agenda blijft voor de rest van de middag leeg. Dit weekeinde komen er volgens Ron van der Does van IG Markets evenwel belangrijke data uit China vrij. Het Chinese Volkscongres komt bijeen om over de doelstellingen voor dit jaar te praten. Verwacht wordt volgens de marktanalist van IG dat de economische groei op 6,5 tot 7 procent wordt geprognotiseerd.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0945. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0963.

Olie noteerde nipt in het groen. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 34,80 dollar, terwijl een vat Brent 1,0 procent duurder werd op 37,45 dollar.

Bedrijfsnieuws
Staples boekte in het vierde kwartaal van 2015 een flink lagere omzet als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten en het sluiten van winkels, maar boog onder de streep een verlies om in een positief nettoresultaat. De omzet daalde met 6,9 procent naar 5,3 miljard dollar, maar autonoom bedroeg de krimp slechts 2,0 procent. Onder de streep werd in het vierde kwartaal een nettowinst genoteerd van 86 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar resteerde juist nog een verlies van 260 miljoen dollar.

Hewlett-Packard Enterprise meldde donderdag nabeurs dat de resultaten in het afgelopen kwartaal onder druk stonden. De onderneming actief in onder meer zakelijke infrastructuur en software boekte een omzet van 12,7 miljard dollar, 3 procent lager dan de 13,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De onderneming had flink last van de dure dollar. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet namelijk juist met 4 procent. Onder de streep daalde de nettowinst met 51 procent naar 0,3 miljard dollar.

Yahoo! onderzoekt de verkoop van patenten, gebouwen en andere niet-kernactiviteiten met een totale waarde van 1 miljard tot 3 miljard dollar. Dit schreef persbureau Reuters donderdagavond op basis van uitspraken van financieel directeur Ken Goldman van het internetbedrijf.

Slotstanden
De Dow Jones index steeg donderdag na een kleine slotrally 0,3 procent op 16.943,63 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,4 procent op 1.993,40 punten en technologiebeurs Nasdaq koerste 0,1 procent hoger op 4.707,42 punten.

Leren beleggen

Live koersen