Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 maart 2016, 14:57 uur

Wall Street zal donderdag vermoedelijk hoger openen, nadat de Europese Centrale Bank eerder met het rentebesluit kwam. Een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index circa 1,1 procent hoger.

De ECB verlaagde donderdag het rentetarief van 0,05 naar 0,00 procent en de strafrente van 0,30 naar 0,25 procent. De depositorente werd verlaagd van 0,30 procent negatief naar 0,40 procent negatief.

In plaats van de huidige 60 miljard euro zal de ECB voortaan maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opkopen. Daarbij zal de centrale bank ook ruimer gaan opkopen, namelijk door ook in euro's uitgedrukte bedrijfsobligaties van niet-financiële instellingen in de eurozone toe te voegen.

Verder werd er een nieuwe TLRTO-programma aangekondigd van vier stuks met elk een looptijd van vier jaar.

"De ECB heeft zojuist vérgaande veranderingen in haar stimuluspakket en nieuw monetaire gereedschap omarmd," aldus hoofd Fixed Income Stephen Yeats van vermogensbeheerder State Street Global Advisors. "Dit betekent dat de ECB zich realiseert dat harder draaien aan dezelfde knoppen onvoldoende is om de economische problemen van de Eurozone aan te pakken."

De markt hield vooraf rekening met het nodige kabaal, maar alles tezamen was er sprake van een positieve verrassing, aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank, die van drie meevallers sprak en een tegenvaller. De meevallers waren de verhoging naar 80 miljard euro, het ruimer opkopen van bedrijfsobligaties en de nieuwe TLTRO.

De verlaging van de depositorente naar 0,40 procent negatief noemde Cardon het minpunt. De markt rekende volgens de analist eigenlijk wel op een verlaging tot 0,50 procent negatief.

Interessant in de toelichting door Draghi is volgens Cardon de uitwerking van de nieuwe TLTRO. De ECB gaf aan dat deze zo laag kunnen zijn als de depositorente, ofwel 0,40 procent negatief.

Verder werd bekend dat de eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 5 maart zijn gedaald met 18.000 naar 259.000. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus was het cijfer beter dan verwacht, gezien er rekening werd gehouden met 275.000 steunaanvragen. "Een prima getal, dat de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt goed weergeeft," aldus Schutte.

Het muntpaar euro/dollar leverde 1,3 procent in op 1,0860 na het rentebesluit van de ECB. Olie werd goedkoper. April-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,2 procent en een vat Brent werd 0,9 procent goedkoper.

Slotstanden
De Dow Jones index koerste woensdag 0,2 procent hoger op 17.000,36 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index een half procent won op 1.989,26 punten en technologiebeurs Nasdaq zelfs 0,6 procent hoger koerste op 4.674,38 punten.

Leren beleggen

Live koersen