Redactie ABM Financial News - Donderdag 3 maart 2016, 16:19 uur

Gemalto heeft in 2015 aan de eigen doelstellingen voldaan. Dit is de verwachting van analisten van Société Générale.

De analisten mikken voor het vierde kwartaal op een omzet van 869 miljoen euro. De identieke omzetgroei bedroeg volgens de analisten 2 procent. Daarmee is de Franse bank naar eigen zeggen beduidend positiever dan de gemiddelde analist, met een consensus van 851 miljoen euro. Société Générale schreef dit verschil met de consensus toe aan wisselkoerseffecten.

In tegenstelling tot het derde kwartaal deed de tak Mobile het volgens Société Générale beter, hoewel de verkopen identiek nog altijd met 11 procent daalden tot 351 miljoen euro. Volgens de analisten was dit het gevolg van enerzijds een lastige vergelijkingsbasis en anderzijds een zwakke omzet uit SIM-kaarten, vooral in Amerika.

Tegenover de tegenwind bij Mobile stond volgens Société Générale een “robuuste” groei bij de tak Payment & Identity. Net als in het derde kwartaal mikken de analisten op een omzetgroei van zo’n 21 procent, vooral dankzij de inkomsten uit EMV-betaalkaarten in Amerika.

Daarmee zou Gemalto in heel 2015 volgens Société Générale een omzet van 3.138 miljoen euro hebben gerealiseerd. De consensus ligt op 3.119 miljoen euro. De Franse bank rekent op een operationele winst van 431 miljoen euro met een marge van 13,7 procent. Daarmee is de Franse marktvorser 8 miljoen euro optimistischer dan de consensus van 423 miljoen euro. In 2014 lag de operationele winst op 383 miljoen euro, met een marge van 15,5 procent.

Gemalto zelf mikt voor 2015 ook op een dubbelcijferige groei van de operationele winst. Société Générale voorziet dat de digitale beveiliger dit eveneens voor 2016 als doelstelling zal afgeven, hetgeen ook nodig is indien Gemalto daadwerkelijk in 2017 een operationele winst van meer dan 660 miljoen euro wil behalen. Aanvankelijk stond deze doelstelling op 600 miljoen euro, maar deze werd met 10 procent verhoogd vanwege de overname van het Amerikaanse Safenet.

Société Générale heeft een koopaanbeveling op Gemalto met een koersdoel van 80,00 euro. Op een rood Damrak won het aandeel donderdag 0,4 procent op 59,18 euro.

Gemalto maakt de cijfers over het vierde kwartaal vrijdag voorbeurs bekend.

Leren beleggen

Live koersen