Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 maart 2016, 18:34 uur

Fitch vindt de winstgevendheid van Aegon aan de lage kant voor de sterke kredietbeoordeling van de verzekeraar en waarschuwde dat die rating onder druk komt te staan als het rendement niet verbetert.

Het rendement op eigen vermogen van Aegon daalde van 6,8 procent in 2014 naar 6,4 procent in 2015. Daarbij past eigenlijk een lagere BBB-rating, stelde Fitch dinsdag, in plaats van de huidige A-rating. De kredietwaardigheid zal door Fitch worden afgewaardeerd, als het rendement niet binnen twee tot drie jaar tot boven de 7 procent stijgt.

Aegon wist zijn volatiele winstgevendheid de afgelopen jaren niet significant te verbeteren, wat volgens Fitch komt door prijsconcurrentie en de lage rente in de belangrijkste markten, de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De negatieve bijstelling van aannames en modellen in het derde kwartaal liet zien dat de verzekeraar moeite heeft om stabiele winst te genereren, stelde de kredietbeoordelaar. Dat komt ook omdat de winst wordt beïnvloed door de hedges waarmee Aegon zijn economische risico's afdekt. Dat maakt de resultaten volatiel.

Aegon dankt zijn A-rating onder andere aan een zeer sterke kapitaalpositie met flink wat contanten in de holding om zo nodig de bedrijfsonderdelen te ondersteunen.

De schuldpositie of 'financial leverage ratio' van 27 procent blijft echter aan de hoge kant voor deze rating, vindt de kredietbeoordelaar. Fitch voorziet voor de komende jaren een financial leverage ratio van 26 tot 30 procent. Als de schuld boven 30 procent stijgt dan zou dat een afwaardering tot gevolg kunnen hebben, terwijl een schuldniveau onder de 20 procent juist een hogere waardering door Fitch kan opleveren.

Op een rood Damrak sloot Aegon dinsdag 1,6 procent lager op 5,01 euro.

Leren beleggen

Live koersen