Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 maart 2016, 13:12 uur

De Amerikaanse Federal Reserve komt woensdag nabeurs als afsluiter van een tweedaagse vergadering met het rentebesluit, dat vermoedelijk geen aanpassing van het belangrijkste rentetarief zal opleveren.

De zogenoemde federal funds rate zal de Fed volgens economen ongemoeid laten op 0,25 tot 0,50 procent.

Het gaat dan ook vooral om wat de Fed in de toelichting op het rentebesluit zegt over de ontwikkeling van de inflatie en economie, en eventuele aanpassingen aan de zogenoemde 'dot plot', waarmee toekomstige renteverhogingen worden ingeschat.

In januari, toen de marktturbulentie op zijn hoogtepunt was, hield de Fed een slag om de arm en wilde de centrale bank zich niet committeren aan een belofte over de verdere rente-ontwikkeling voor dit jaar. Wel was de centrale bank voorzichtiger over de ontwikkeling van de inflatie in de Verenigde Staten. Deze zal naar verwachting op korte termijn laag blijven vanwege de lage energieprijzen.

Inmiddels lijken de zorgen die de markt een aantal maanden geleden parten speelden naar de achtergrond verdwenen en tonen macro-economische data een redelijk positief beeld van de Amerikaanse economie, waarbij vooral de sterke arbeidsmarkt opvalt. Actuele inflatiedata verschijnen woensdagmiddag voorafgaand aan het rentebesluit. In januari lieten de consumentenprijzen reeds een stabilisering zien.

"We verwachten niet dat de Fed woensdag zal waarschuwen voor neerwaartse risico's, maar dat ze eerder neutraal zal zijn. Op die manier houdt ze haar opties om het monetaire beleid dit jaar verder te normaliseren open", schreef marktstrateeg Mathias Van der Jeugt van KBC in een rapport. De Belgische marktvorser kijkt vooral uit naar de nieuwe economische vooruitzichten en individuele projecties van de leden van de centrale bank over de verwachte beleidsrente. Die 'dot plot' toonde in december een gemiddelde rentestand van 1,375 procent aan het eind van 2016, wat toen volgens de markt vier verhogingen dit jaar zou betekenen.

Van der Jeugt verwacht woensdag een neerwaartse herziening tot drie rentestijgingen. Zelf gaat de marktvorser overigens uit van slechts twee renteverhogingen dit jaar; één in juni en één in december.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank voorziet ook verhogingen van de rente in juni en december, maar wees erop dat de markt gemiddeld één verhoging inprijst. Marey verwacht net als Van der Jeugt dat de 'dot plot' van de Fed woensdag zal duiden op een neerwaartse bijstelling van het aantal renteverhogingen in 2015 van vier naar drie.

De Fed maakt zijn rentebesluit woensdag om 19.00 uur bekend, met daarbij nieuwe economische ramingen en de 'dot plot', gevolgd door een toelichting van voorzitter Janet Yellen.

Leren beleggen

Live koersen