Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 maart 2016, 16:19 uur

De Europese Centrale Bank gaat vanwege de zwakke inflatiecijfers het monetaire beleid agressief verruimen. Dit verwacht econoom Aline Schuiling van ABN AMRO.


Schuiling voorziet volgende week een verlaging van de depositorente door de ECB met 20 basispunten in zowel het eerste als tweede kwartaal, terwijl de econoom eerder nog mikte op twee verlagingen met 10 basispunten.

Maandag bleek dat de inflatie in februari op jaarbasis naar verwachting uit kwam op 0,2 procent negatief. In januari dikte het prijspeil nog met 0,3 procent aan.

Maandelijks wil de centrale bank gemiddeld voor 60 miljard euro aan obligaties en andere leningen opkopen met een looptijd tot in principe maart 2017. De econoom van ABN AMRO denkt dat de ECB het aankoopprogramma met 10 miljard euro zal verhogen en bovendien wil verlengen tot juni 2017.

Om voldoende obligaties op te kunnen komen, verwacht ABN AMRO verder dat de ECB de "bodem onder de depositorente voor obligatieaankopen" zal schrappen.

ABN AMRO voorziet voor dit jaar geen verdere renteverhoging door de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde in december vorig jaar de rente nog voor het eerst in meer dan negen jaar tijd naar 0,25 tot 0,50 procent.

Hoewel Schuiling mede dankzij de verdere versoepeling van het monetaire beleid van de ECB nog steeds een sterkere dollar ten opzichte van de euro voorziet voor dit jaar, zal deze minder sterk uitvallen dan eerder verwacht.

Leren beleggen

Live koersen