Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 maart 2016, 13:10 uur

De Europese Centrale Bank heeft conform verwachting de rentes aangepast en zal voortaan voor 80 miljard euro aan obligaties aankopen. Dit maakte de centrale bank donderdag bekend.

Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief werd verlaagd van 0,05 naar 0,00 procent en de strafrente van 0,30 naar 0,25 procent. De depositorente werd verlaagd van 0,30 procent negatief naar 0,40 procent negatief.

In plaats van de huidige 60 miljard euro zal de ECB voortaan maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opkopen. Daarbij zal de centrale bank tevens ruimer gaan opkopen, namelijk door ook in euro's uitgedrukte bedrijfsobligaties van niet-financiële instellingen in de eurozone toe te voegen, en werd er een nieuwe TLRTO-programma aangekondigd van vier stuks met elk een looptijd van vier jaar.

De markt hield vooraf rekening met een verlaging van de depositorente en ook een aanpassing van het opkoopprogramma en een verhoging hiervan met 10 miljard tot 20 miljard euro werd voorzien. Een nieuwe TLTRO werd eveneens niet uitgesloten.

Alles tezamen overtrof evenwel de verwachtingen van marktanalist Emile Cardon van Rabobank. "Wel erg veel", aldus Cardon in een eerste reactie.

Voorzitter Mario Draghi van de ECB geeft om half drie vanmiddag een toelichting op het rentebesluit.

In reactie op de aankondiging door de ECB daalde de euro/dollar naar 1,0868 en liepen de aandelenmarkten sterk op. De AEX werd 2,3 procent hoger verhandeld.

Leren beleggen

Live koersen