Redactie ABM Financial News - Vrijdag 11 maart 2016, 17:59 uur

De Nederlandsche Bank en de Vereniging van Effectenbezitters staan achter de claimemissie van Delta Lloyd. Dit meldde de verzekeraar vrijdag.

DNB liet in een brief aan de verzekeraar weten dat het verzoek van Highfields Capital bij de Ondernemingskamer zou moeten worden afgewezen. Highfields wil de stemming van aandeelhouders op 16 maart 2016 over de aandelenuitgifte van Delta Lloyd blokkeren.

Volgens de centrale bank zou uitstel van de stemming en de onzekerheid over de claimemissie die daar het gevolg van zou zijn schade berokkenen aan Delta Lloyd.

Highfields Capital meent evenwel dat Delta Lloyd onnodig 650 miljoen euro aan vers kapitaal van aandeelhouders probeert op te halen om de kapitaalpositie te versterken. Ook grootaandeelhouder Fubon steunt het standpunt van Highfields.

De Vereniging van Effectenbezitters benadrukte dat de aandeelhoudersvergadering, en niet de rechtszaal, het podium is waar dient te worden gediscussieerd over de voorgenomen claimemissie.

De belangenbehartiger liet verder weten geen verder uitstel te willen van de emissie, de noodzaak in te zien en "met tegenzin" in te stemmen met de plannen om kapitaal op te halen.

"650 miljoen euro is nog steeds heel veel geld en de emissie is pijnlijk voor beleggers. Maar het is een fase waar Delta Lloyd en de beleggers doorheen moeten", aldus adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB. Volgens Keyner kan "Delta Lloyd pas weer ondernemen zoals het wil als er voldoende buffers zijn in de ogen van DNB".

Het aandeel Delta Lloyd noteerde vrijdag op een donkergroen Damrak 4,3 procent hoger op 5,52 euro.

Leren beleggen

Live koersen