Redactie ABM Financial News - Maandag 7 maart 2016, 18:28 uur

De Ondernemingskamer behandelt op maandagochtend 14 maart om tien uur het verzoek van Highfields Capital om de stemming van aandeelhouders over een grote aandelenuitgifte van Delta Lloyd te blokkeren.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Gerechtshof te Amsterdam maandag. Het nieuws werd eerder maandagmiddag gemeld door Het Financieele Dagblad.
Het Amerikaanse hedgefonds Highfields Capital meent dat Delta Lloyd onnodig 650 miljoen euro aan vers kapitaal van aandeelhouders probeert op te halen om zijn kapitaalbuffer te versterken.

De investeerder, die recent veel stukken Delta Lloyd heeft bijgekocht, maar niet als activistische aandeelhouder bekend wil staan, verzet zich publiekelijk tegen dit plan, dat de winst per aandeel voor de huidige aandeelhouders dreigt te verwateren.

Volgens Highfields maakt Delta Lloyd gebruik van het complexe en technische karakter van het nieuwe stelsel van kapitaaleisen voor verzekeraars, Solvency II genaamd, om aandeelhouders bang te maken dat de kapitaalbuffer te klein is. De door Delta Lloyd genoemde risico's zouden bij nadere beschouwing echter geen hout snijden.

Daarom wil het hedgefonds dat de Ondernemingskamer de stemming over de claimemissie op de geplande aandeelhoudersvergadering van 16 maart blokkeert. Als dat verzoek niet wordt gehonoreerd, wil Highfields graag dat aandeelhouders langer de tijd krijgen om via volmacht of tussenpersoon te stemmen over de claimemissie.

Delta Lloyd noemde vrijdag in een reactie de aandeelhoudersvergadering het juiste platform voor aandeelhouders om nut en noodzaak van de geplande claimemissie te bespreken en erover te beslissen. Individuele aandeelhouders zouden de besluitvorming via de aandeelhoudersvergadering niet moeten proberen te omzeilen door naar de rechter te stappen, stelde de verzekeraar vrijdag.

Op een rood Damrak werd Delta Lloyd maandag 0,2 procent hoger verhandeld op 5,92 euro.

Leren beleggen

Live koersen