Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 maart 2016, 13:17 uur

Caterpillar heeft donderdag tijdens een door Bank of America Merill Lynch georganiseerde sectorbijeenkomst een omzet- en winstverwachting afgegeven voor het lopende kwartaal, die ruim onder de ramingen van de markt liggen.

De Amerikaanse fabrikant van zware machines voor onder meer de landbouw en mijnbouwsector verwacht een omzet in het eerste kwartaal van 9,3 miljard tot 9,4 miljard dollar. Door FactSet geraadpleegde analisten gaan uit van een omzet van gemiddeld 10,4 miljard dollar.

De aangepaste winst per aandeel in de huidige verslagperiode zal vermoedelijk uitkomen op 0,65 tot 0,70 dollar, waar analisten mikken op 0,95 dollar.

Caterpillar gaf bij de cijfers over het vierde kwartaal eind januari al een voorzichtige omzetprognose voor heel 2016 af, maar sprak zich toen nog niet over het eerste kwartaal uit.

De omzet wordt voor heel dit jaar ingeschat op 40 miljard tot 44 miljard dollar. Deze verwachting herhaalde Caterpillar vandaag.

In 2015 kwam de omzet nog uit op 47 miljard dollar. Uitgaande van het midden van de afgegeven bandbreedte van 42 miljard dollar, zal de omzet van Caterpillar dit jaar met 10 procent teruglopen.

Caterpillar maakt op 22 april de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Het aandeel daalde in de elektronische handel voorbeurs met 2,0 procent.

Leren beleggen

Live koersen