Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 maart 2016, 13:11 uur

Brunel International heeft in 2015 conform verwachting van analisten aan de eigen doelstellingen voldaan. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de specialistische detacheerder.

CEO Jan Arie van Barneveld zei tevreden te zijn met de resultaten in Nederland. Daarbij is Duitsland volgens de topman structureel "op de weg terug". Verder meent Van Barneveld dat de getroffen maatregelen Brunel bestand maken tegen de "nieuwe realiteit" in de olie- en gasindustrie.

In het vierde kwartaal boekte Brunel een omzet van 287 miljoen euro, een daling van 19 procent op jaarbasis. Volgens de detacheerder steeg de omzet in Nederland sterk en boekte Duitsland weer groei, na drie kwartalen van krimp. Daar stond echter tegenover dat de omzet in de divisie Oil & Gas conform verwachting bleef dalen met maar liefst 31 procent.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde afgelopen kwartaal met 7 procent naar 17,6 miljoen euro, maar de EBIT-marge steeg van 5,3 naar 6,1 procent.

Over heel 2015 daalde de omzet van Brunel met 11 procent naar 1.229 miljoen euro. Daarmee lag de omzet aan de onderkant van de door de detacheerder afgegeven bandbreedte van 1.225 miljoen tot 1.275 miljoen euro. De divisie Oil & Gas kende een omzetkrimp van 17 procent, terwijl Energy 14 procent minder omzette.

Het bedrijfsresultaat daalde met een kwart van 74,7 miljoen naar 56,1 miljoen euro. Ook dit was in lijn met de door Brunel afgegeven bandbreedte van 50 miljoen tot 60 miljoen euro. ABN AMRO en Rabobank rekenden gemiddeld op een bedrijfsresultaat van 54 miljoen euro. De EBIT-marge daalde van 5,4 naar 4,6 procent.

Onder de streep restte een nettowinst van 37,1 miljoen euro. Daarmee lag de winst 23,3 procent lager dan de 48,4 miljoen euro over 2014.

Het aantal werknemers, zowel direct als indirect, daalde afgelopen jaar met 9,0 procent naar 12.495.

Aandeelhouders kunnen over 2015 een regulier dividend van 0,75 euro per aandeel tegemoet zien en daarbovenop een "super" dividend van nog eens 0,75 euro per aandeel. Brunel beschikt over een kapitaalsurplus van circa 100 miljoen euro, hetgeen deels wordt uitgekeerd. De detacheerder wil een deel van dit overschot achter de hand houden voor het geval “strategische kansen” zich voordoen. De oorlogskas is, zo liet CEO Van Barneveld tegenover ABM Financial News weten, 65 miljoen euro groot.

"We mikken in ons overnamebeleid op acquisities in Oil & Gas en niet in de Duitse of Nederlandse regio, omdat we daar heel goed in staat zijn om onze groei zelf te genereren", aldus de topman.

Het voorgestelde dividend is daarmee hoger dan analisten hadden voorzien. Over 2014 keerde Brunel nog 0,70 euro per aandeel uit.

Outlook
Brunel rekent op een aanhoudende sterker omzetgroei in Nederland en een verdere verbetering in Duitsland. Bij de tak Energy zal de negatieve omzettrend evenwel aanhouden, aldus de detacheerder, en daarnaast zal de omzet bij de tak Projecten "sterk teruglopen", vooral na het tweede kwartaal.

Op een rood Damrak won het aandeel Brunel International vrijdag 9,6 procent op 17,57 euro.

Leren beleggen

Live koersen