Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 maart 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs heeft na een valse start de weg omhoog weer gevonden. Rond het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 1,4 procent hoger op 433,27 punten. Ook de omringende beurzen lieten plussen zien, met 0,8 procent in Parijs en 1,6 procent in Frankfurt.

Een herstel over de brede linie, aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Bonsee noemde verschillende ingrediënten voor de hogere beurs vandaag. China deed het in laatste uur goed, wat ook in Europa voor een wat beter sentiment zorgde. Daarbij is het de eerste dag van maart, waardoor er volgens de handelaar nieuw geld vanuit de pensioenfondsen de markt instroomt. Ook technisch ligt de markt er volgens Bonsee goed bij, waarbij de neerwaartse trend van de afgelopen periode "voorzichtig" lijkt te worden doorbroken.

Verder sprak Bonsee van een rustige handel. Beleggers "wikken en wegen", zo meent de marktvorser van ABN AMRO, die de markt onderliggend er evenwel iets gunstiger bij vond liggen.

Vanochtend waren de ogen gericht op de inkoopmanagersindexen voor de industrie. In China bleek uit overheidscijfers dat de industrie voor de zevende maand op rij kromp in februari, terwijl de dienstensector afgelopen maand minder hard groeide. Cijfers van onderzoeksbureau Markit wezen zelfs op de twaalfde maand op rij van krimp voor de Chinese industrie. Deze cijfers werden volgens Bonsee "voor kennisgeving aangenomen".

De industrie in de eurozone groeide afgelopen maand ook minder hard. Louter Frankrijk zag de inkoopmanagersindex stijgen, terwijl die voor Duitsland, Nederland, Spanje en Italië terugviel.

Econoom Chris Williamson van Markit meent dat de zorgen toenemen en dat voor de eurozone opnieuw een jaar van trage groei dreigt, of mogelijk zelfs van krimp. De cijfers zullen de druk op de Europese Centrale Bank volgens Williamson vergroten om "snel en agressief" te reageren om dit te voorkomen.

Verder bleek de werkloosheid in zowel Duitsland als de eurozone gedaald. In de eurozone lag de werkloosheid in januari met 10,3 procent op het laagste niveau sinds augustus 2011.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0864. Olie werd duurder. April-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,4 procent naar 34,23 dollar en een vat Brent werd 0,9 procent duurder op 36,91 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX werden alle fondsen hoger verhandeld met uitzondering van TNT Express dat 0,1 procent verloor. Op het fonds rust een overnamebod van FedEx. Koplopers waren net als maandag ArcelorMittal en Delta Lloyd met winsten van respectievelijk 6,5 en 5,3 procent. ArcelorMittal profiteerde van een rapport van Berenberg. Volgens de analisten van de zakenbank zullen beleggers "snel de kans schoon zien" om te beleggen in de staalreus, indien de effecten van de reorganisatiemaatregelen zichtbaar worden bij een hogere staalprijs. Beursexperts die meededen aan de maandelijkse enquête van Actiam noemden ArcelorMittal, naast Altice, juist het aandeel om deze maand te mijden.

In de AMX domineerde het groen ook de koersenborden. TomTom boekte met een stijging van 5,2 procent de grootste koerswinst. De navigatiespecialist kwam met goed nieuws over samenwerkingen met Volkswagen, Peugeot, Toyota en Fiat. BinckBank werd 2,8 procent duurder.

Met een verlies van 0,5 procent was SBM Offshore een van de grootste dalers. PostNL leverde 0,6 procent in nadat het maandag nog hoger koerste na het openen van de boeken en BAM Groep verloor 0,4 procent, ondanks een nieuwe renovatieklus in Londen en de verkoop van een Brits vastgoedproject.

Onder de kleinere fondsen viel ICT Automatisering op met een koersstijging van 4,1 procent, terwijl Esperite 5,5 procent in waarde steeg. Holland Colours leverde daarentegen 4,2 procent in.

Het lokaal genoteerde AND International gaf de koersstijging van maandag een vervolg en won 2,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen