Redactie ABM Financial News - Donderdag 24 maart 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs heeft een lastige ochtend achter de rug in aanloop naar een lang weekend in verband met Pasen. De AEX handelde omstreeks de klok van twaalf uur 1,1 procent lager op 438,34 punten.

"Er gebeurt weinig", aldus portefeuillemanager Christopher Ho van Mint Tower Capital, die daarbij wees op het lange weekend dat de markt voor de boeg heeft.

De euro/dollar daalde verder naar 1,1171. Olie werd donderdag goedkoper. Een mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,0 procent naar 38,99 dollar en een vat Brent werd 1,8 procent goedkoper op 39,73 dollar. Woensdag stond de olieprijs ook al onder druk na een flinke toename van de wekelijkse olievoorraden in Amerika.

Voor vanmiddag staan er nog enkele richtinggevend macro-economische cijfers in Amerika op de rol. Voorbeurs opening Wall Street staan de orders voor duurzame goederen en de wekelijkse steunaanvragen gepland en kort na opening volgt de voorlopige inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau Markit voor de dienstensector.

Ho verwacht dat deze cijfers nog wel voor beweging kunnen zorgen.

Stijgers en dalers
Met uitzondering van Wolter Kluwer noteerden alle fondsen in het rood. De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 5,0 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten staat de staalgigant onder druk nadat Goldman Sachs verschillende verkoopadviezen afgaf voor mijnbouwbedrijven.

Ook Vopak en SBM Offshore hadden het bovengemiddeld lastig vanochtend. Zij leverden respectievelijk 2,3 en 3,6 procent in.

Wolters Kluwer dankte de koerswinst van 0,4 procent aan een koopaanbeveling van Nomura. De analisten van de Japanse zakenbank zien de autonome groei van de Nederlandse uitgever in de komende jaren aantrekken.

In de AMX domineerde het rood ook de koersenborden. Aperam, een afsplitsing van ArcelorMittal, verloor 6,0 procent aan waarde. Van der Pol schreef dit vooral toe aan een adviesverlaging door RBC van Outperform naar Sector Perform.

Air France-KLM werd 2,5 procent goedkoper. Intertrust dikte 0,3 procent aan en WDP 1,0 procent. WDP haalde met succes 60 miljoen euro op met een tienjarige obligatie.

Onder de kleinere fondsen waren de ogen vooral gericht op Lucas Bols, dat in aanloop naar een beleggersdag een omzetwaarschuwing afgaf. Naast deze waarschuwing kondigde Bols extra investeringen aan. "Dit is een aanslag op de gewenste status van een stabiel dividendaandeel", aldus SNS Securities. De destillateur zag de beurswaarde met 5,9 procent teruglopen.

Maar niet alleen Bols had het lastig. Fagron verloor 3,4 procent en DPA Group 3,3 procent. Daar stonden echter ook mooie winsten tegenover. Nedap koerste 2,2 procent hoger en Acomo 2,0 procent.

Het lokaal genoteerde Kardan kwam voorbeurs met rode cijfers over het afgelopen boekjaar. Beleggers waren hier niet van gecharmeerd en het aandeel koerste 22,4 procent lager. De cijfers van Porceleyne Fles, die blijk gaven van een lagere omzet maar hogere winst, leverden geen navenante koersbeweging op. Het fonds steeg 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen