Redactie ABM Financial News - Maandag 7 maart 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs heeft maandag met verlies de ochtendhandel afgesloten. De AEX verloor 0,9 procent op 434,02 punten.

"Beleggers kijken vanochtend even de kat uit de boom", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank. Positief was volgens Cardon dat de Chinese valutareserves vanochtend met "slechts" 28,6 miljard dollar gedaald bleken.

Het was verder een relatief rustige ochtend. In Duitsland bleken de fabrieksorders in januari licht gedaald met 0,1 procent. De daling in december, aanvankelijk nog 0,7 procent, werd evenwel verlaagd naar 0,2 procent.

De markt wacht volgens Rabobank vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. De euro/dollar steeg maandag licht naar 1,0955, nadat het muntpaar vorige week per saldo ook al steeg, na een volatiele handel. Olie werd ruim een procent duurder.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen in het rood. Altice werd het hardst geraak en leverde 2,9 procent in op 13,50 euro, ondanks dat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde naar 17,10 euro. Volgens de analisten van de bank heeft Altice ruimte om verder te herstellen van de koersval van afgelopen december.

Verder leverden ING Groep en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 2,5 en 2,2 procent in. De enige stijger in de AEX was Heineken met een koerswinst van 0,4 procent. Unibail-Rodamco maakte een pas op de plaats.

In de AMX viel Arcadis op met een koerswinst van 3,1 procent. Daar stond evenwel Fugro tegenover met een koersdaling van 5,5 procent. Fagron leverde 4,3 procent in en Air France-KLM 2,7 procent.

Onder de kleinere fondsen waren de koersuitslagen relatief beperkt. Esperite won 1,4 procent, op de voet gevolgd door Heijmans met 1,3 procent. Brunel International en ICT Automatisering leverden elk 1,6 procent in.

Leren beleggen

Live koersen