Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 maart 2016, 12:02 uur

De Amsterdamse beurs heeft de ochtendhandel met verlies afgesloten. Rond de klok van een uur noteerde de AEX index 0,9 procent lager op 432,09 punten.

De dag begon slecht met een fikse daling van de Chinese export. Deze daalde afgelopen maand met 20,6 procent, terwijl de import met 8,0 procent terugliep.

"De zwakke data herinneren de markt eraan dat de Chinese economische groei sputtert, op een moment waarop de markt daar juist niet op zit te wachten. De data maken het voor ECB-president Mario Draghi nog moeilijker om de markt donderdag iets te geven waarover gejuicht kan worden", aldus Connor Campbell van Spreadex.

De berichtgeving over de Europese economie was daarbij een stuk optimistischer. De industriële productie in Duitsland steeg in januari met 3,3 procent, terwijl de krimp in december werd bijgesteld van 1,2 naar 0,3 procent.

De economie van de eurozone bleek afgelopen kwartaal met 0,3 procent gegroeid op kwartaalbasis. Dit was conform een eerdere raming. De groei op jaarbasis werd licht opwaarts bijgesteld van 1,5 naar 1,6 procent.

De euro/dollar maakte een pas op de plaats op 1,1008. Olie werd vandaag iets goedkoper, na de forse stijging op maandag.

Stijgers en dalers
In de AEX handelden vrijwel alle fondsen in het rood. Met een verlies van 5,1 procent was ArcelorMittal de grootste daler, nadat het fonds de afgelopen handelsdagen er juist erg goed bij lag, onder meer door een oplopende ijzerertsprijs. De teleurstellende cijfers uit China drukten evenwel op ArcelorMittal en sectorgenoten. ING Groep volgde met een verlies van 2,0 procent en NN Group werd 1,8 procent goedkoper.

Het volatiele OCI steeg 0,5 procent en Altice werd 1,0 procent duurder. In een rapport schreven analisten van Kempen vandaag dat aandelen Altice “significante potentie” bieden, gezien de ondermaatse prestatie in vergelijking tot de genoteerde obligaties van de Franse kabelaar.

In de AMX was Fugro koploper met een koerswinst van 2,1 procent. BAM Groep dikte 0,7 procent aan. Analisten van SNS Securities noemde de recente koersafstraffing van de bouwer overdreven. De strategie van BAM voor de lange termijn krijgt te weinig aandacht, aldus SNS.

TKH Group was met een verlies van 6,2 procent de grootste daler, ondanks dat de resultaten van de Haaksbergse onderneming redelijk positief werden ontvangen door analisten. De winstgevendheid was afgelopen jaar sterker dan voorzien, de outlook en het dividend werden verhoogd en de schuld daalde. Een duidelijk minpunt was volgens de analisten evenwel de tegenvallende orderinstroom voor de bandenbouwtak. TomTom werd 3,0 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen viel opnieuw Eseprite op met een koerswinst van 1,7 procent. Ordina leverde daarentegen 4,1 procent in en Wessanen werd 2,9 procent goedkoper.

Leren beleggen

Live koersen