Redactie ABM Financial News - Maandag 14 maart 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind opnieuw flink in de rug. Nadat de AEX vrijdag al 2,7 procent aan winst boekte, steeg de hoofdgraadmeter vanochtend nog eens 0,8 procent naar 445,42 punten.

Een voortzetting van de sterke prestatie van afgelopen vrijdag, volgens beleggingsexpert Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut. Na een "wispelturige" donderdag besefte de markt volgens Brouwers vrijdag dat de Europese Centrale Bank wel degelijk "daad bij woord" voegt.

Vanochtend bleek dat de industriële productie in de eurozone in januari flink is aangetrokken. In de eerste maand van 2016 steeg de productie met maar liefst 2,1 procent op maandbasis en 2,8 procent op jaarbasis. De Chinese productie steeg in de eerste twee maanden van dit jaar met 5,4 procent, maar dat was wel minder dan de 5,9 procent in december. Ook de detailhandelsverkopen in China stegen minder hard.

De cijfers uit China waren volgens Brouwers slechter dan verwacht, maar waar dit enkele weken geleden volgens de beleggingsexpert nog reden was voor een fikse koersafstraffing, stegen de koersen vanochtend. De markt meent volgens Brouwers dat "het glas half vol is en niet half leeg", en China verandert daar niets aan.

Brouwers voorziet dat de AEX richting 450 punten kan stijgen, maar dan op de nodige weerstand stuit. Breekt de hoofdindex echter uit dan kunnen beduidend hogere niveaus worden opgezocht.

De euro/dollar werd circa een half procent verhandeld op 1,1108. Olie werd vanochtend goedkoper. Zowel een vat West Texas Intermediate als een vat Brent daalde zo’n twee procent in prijs.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen hoger. Koploper was Delta Lloyd met een koerswinst van 3,2 procent. Op dit moment behandelt de Ondernemingskamer de klachten van grootaandeelhouder Highfields. Vermoedelijk is er voor vanmiddag zes uur een uitspraak. Andere fondsen die het goed deden, waren OCI en Philips met elk krap 2,5 procent winst.

Slechts een handjevol fondsen wist niet in het groen te komen. Het slechtst presteerde Heineken met een verlies van 1,0 procent. De bierbrouwer werd door ING van de kooplijst gehaald. Analisten van de bank zien op korte termijn weinig positieve verrassingen die als aanjager voor de koers van Heineken kunnen dienen. Op lange termijn is ING overigens wel positief gestemd over de brouwer, die volgens de analisten goed gepositioneerd is.

In de AMX domineerde het groen ook de koersenborden. Hier ging BinckBank aan kop met een koerswinst van 3,4 procent. Ook GrandVision deed goede zaken met een stijging van 2,8 procent. Air France-KLM was de grootste daler met een verlies van een half procent.

Onder de kleinere fondsen viel Esperite op met een verlies van 3,0 procent. AMG steeg 2,1 procent nadat ABN AMRO de producent van metallurgische producten en systemen van de verkooplijst haalde. De analisten wezen op de stabiliserende metaalprijzen en de sterke kasstroom van AMG. Stern Groep won 2,0 procent.

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel Pharming Group op met een verlies van 3,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen