Redactie ABM Financial News - Maandag 21 maart 2016, 12:03 uur

De Amsterdamse beurs heeft maandag na een slechte start de weg omhoog hervonden. Rond het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX index fractioneel hoger op 444,93 punten.

Technisch analist Roelof-Jan van de Akker van ING rekent op een sterke rally in aandelen, die alle shorts uit de markt zal duwen, alvorens een nieuwe top neer te zetten. De analist verhoogde zijn advies voor de Eurostoxx50 dan ook van negatief naar positief.

Beleggers moesten het doen zonder richtinggevend nieuws. Ook voor vanmiddag is de agenda vrijwel leeg. Daarbij sluiten de aandelenmarkten ditmaal al op donderdag in plaats van vrijdag in verband met Pasen.

"Na een aantal drukke weken belooft het rustig te worden in de komende dagen", zo voorziet marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

Benoit Coeure van de Europese Centrale Bank zei vanochtend dat de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de centrale bank het economisch herstel van de eurozone ondersteunen, maar dat de eurolanden zelf ook flinke hervormingen meoten doorvoeren om de economie uit het slop te trekken.

De euro/dollar werd iets lager verhandeld op 1,1283. Olie liet relatief weinig beweging zien, nadat vrijdag de hoogste prijs voor dit jaar op de borden werd gezet De druk die de olieprijs vanochtend aanvankelijk ondervond, was volgens Cardon een van de redenen voor de valse start op het Damrak.

Stijgers en dalers
Koploper in de AEX was ABN AMRO met een koerswinst van 1,6 procent. De promotie van ABN AMRO naar de AEX ging niet zonder slag of stoot. Door een technisch mankement kon pas rond de klok van tier uur in het nieuwe hoofdfonds worden gehandeld. SBM Offshore, dat ook naar de AEX promoveerde, leverde 0,3 procent. in.

Andere grote stijgers in de AEX waren Boskalis en DSM met respectievelijk 1,5 en 1,4 procent. Met een verlies van X procent was ArcelorMittal de grootste daler.

In de AMX ging BAM Groep aan kop met een koerswinst van 3,4 procent. Galapagos werd 1,8 procent duurder. Met een verlies van 1,9 procent was Fugro de grootste daler. Intertrust en WDP, die in de AMX werden opgenomen, stegen 0,2 en 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Fagron op met een koerswinst van 8,4 procent. De magistrale bereider maakte vrijdag nog onderdeel uit van de AMX. Neways Electronics was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen