Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 maart 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs handelt in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve licht hoger. Aan het einde van de ochtendhandel won de AEX 0,3 procent op 443,46 punten, grofweg in lijn met de winsten op de omringende beurzen.

De Europese agenda was vanochtend leeg. Alvorens de Fed nabeurs met het rentebesluit komt, staan er in Amerika nog de nodige macro-economische cijfers op de rol. Onder meer cijfers over de huizenmarkt, de inflatie en de industriële productie staan op de rol. Ook worden de wekelijkse olievoorraden bekend gemaakt.

Op 17 april komen de olieproducerende landen verenigd in de Opec in Qatar bijeen. Zij zullen dan overleggen met olielanden die niet bij het kartel zijn aangesloten, zoals Rusland. De ontmoeting is mogelijk bedoeld om tot een overeenkomst te komen over de productie.

De olieprijzen liepen na het nieuws op. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,2 procent naar 37,12 dollar, terwijl een mei-future op een vat Brent 2,0 procent meer waard werd op 39,52 dollar.

De euro/dollar werd vrijwel vlak verhandeld op 1,1088.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Koploper was Delta Lloyd met 6,3 procent. Later vanmiddag houdt de verzekeraar een aandeelhoudersvergadering. Eerder deze week stemde de Ondernemingskamer er in toe dat aandeelhouders mogen stemmen over de aanstaande claimemissie van 650 miljoen euro. Volgens SNS Securities zijn de tegenstanders van de emissie in de minderheid.

Verder won Altice 5,5 procent. Dinsdag daalde het aandeel nog 2,6 procent na het openen van de boeken. De grootste daler onder de hoofdfondsen was ING Groep met een verlies van 1,2 procent. OCI werd 1,1 procent goedkoper.

In de AMX wist GrandVision de ogen op zich gericht na het openen van de boeken. Zowel analisten van Rabobank als JPMorgan spraken van een teleurstelling. De tegenvaller schreven de analisten van de Amerikaanse zakenbank volledig toe aan de activiteiten in Latijns-Amerika en Azië. Daarnaast was Rabobank negatief verrast door de sterke stijging van de nettoschuld van 922 miljoen naar 941 miljoen euro. De bank rekende vooraf juist op een daling van de schuld naar 828 miljoen euro. GrandVision daalde 4,4 procent in waarde.

IMCD leverde na het openen van de boeken eveneens in. Nomura noemde de cijfers van de distributeur van speciale chemische producten en voedingsingrediënten weinig verrassend, maar analisten van Berenberg spraken van een teleurstellende winstontwikkeling. Het aandeel daalde 1,9 procent.

Tegenover het verlies van GrandVision en IMCD stond TomTom met een koerswinst van 1,9 procent en Fugro met 1,8 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM naar 6,70 euro, maar handhaafde het advies op Reduceren. Het aandeel steeg 1,8 procent naar 8,60 euro.

In de AScX won Brill 8,5 procent. Uit de cijfer van de wetenschappelijke uitgever bleek volgens SNS Securities enerzijds een aantrekkende omzettrend, maar ook lichte margedruk. Kiadis Pharma werd 1,5 procent goedkoper.

Het lokaal genoteerde Kardan daalde 0,6 procent. CEO Shouky Oren kondigde zijn vertrek per medio april aan en zal naar verwachting worden opgevolgd door Ariel Hasson.

Leren beleggen

Live koersen