Redactie ABM Financial News - Woensdag 23 maart 2016, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs heeft de ochtendhandel met winst afgesloten. Rond lunchtijd won de AEX 0,4 procent op 445,05 punten. Ook de omringende beurzen lieten winsten zien, met zelfs ruim een procent voor de Duitse beurs.

Beleggers moesten het vandaag stellen met een gebrek aan richtinggevend nieuws. De beursagenda was leeg en ook voor vanmiddag in Amerika is er een magere vulling.

De euro/dollar noteerde woensdagmiddag op 1,1192. Bij het openen van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1195. Olie werd lager verhandeld. Een mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,8 procent naar 41,10 dollar, terwijl een mei-future op een vat Brent 0,6 procent minder waard werd op 41,55 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Tot de koplopers behoorden de defensieve Unilever en Heineken met winsten van 2,0 en 1,9 procent. AkzoNobel en Gemalto hebben vooralsnog ook een goede dag met een koerswinst van respectievelijk 2,0 en 2,2 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 0,1 procent. Verder leverde SBM Offshore 1,8 procent in. Volgen KBC Securities loopt de oliedienstverlener een grote opdracht mis nu het Browse LNG project wordt gestaakt. Deze opdracht had een waarde van circa 1,5 miljard dollar, zo stelde de Belgische marktvorser. Shell is naast Woodside een partner in het Australische project.

Unibail-Rodamco werd 2,3 procent minder waard, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Altice droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,5 procent. Deutsche Bank haalde de Franse kabelaar van de kooplijst, vooral vanwege de sterke koersprestaties van de afgelopen tijd.

In de AMX was Fugro de grootste daler met een verlies van 1,5 procent en BAM Groep leverde 0,9 procent in. Aan kop gingen Galapagos en BE Semiconductor Industries met winsten van 1,4 en 1,7 procent.

Onder de kleinere fondsen viel ICT Automatisering op met een koerswinst van 2,7 procent. Invesco verhoogde het belang in het fonds, terwijl ICT ook aangaf de Poolse activiteiten te bebeëindigen. Wessanen steeg 3,7 procent nadat SNS Securities het fonds op de kooplijst plaatste. Wessanen is volgens SNS een "uniek duurzaam groeiaandeel". Brill was met een verlies van 2,2 procent de grootste daler.

Leren beleggen

Live koersen