Redactie ABM Financial News - Woensdag 2 maart 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs is na een groene opening toch in het rood gedoken. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 0,1 procent lager op 436,34 punten, terwijl de AMX 0,3 procent lager koerste.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer genoot de Amsterdamse beurs alsnog van een hoger Wall Street dinsdag.

Verder stelde Nijkamp dat het negatieve sentiment sinds een paar weken is omgeslagen, nadat de olieprijzen weer iets stegen en er uit Amerika positieve macro-economische cijfers kwamen. De vermogensbeheerder was vooral te spreken over de "erg goede" autoverkopen in februari, een "scherpe stijging" van de huizenprijzen en een opwaarts bijgesteld economisch groeicijfer. Ook speelt er op de achtergrond mee dat er volgende week nieuwe maatregelen worden verwacht door de Europese Centrale Bank, aldus Nijkamp.

In Europa bleken de producentenprijzen in januari op maandbasis met 1,0 procent gedaald, terwijl er op jaarbasis zelfs sprake was van een daling van 2,9 procent.

Op de Aziatische aandelenmarkten was er vanochtend sprake van een euforische stemming met een winst van 4,2 procent in Shanghai en een plus van 4,1 procent voor de Japanse Nikkei. Volgens economen van Nomura profiteerden de aandelenmarkten van de "tekenen van herstel" in de Amerikaanse industrie. Moody's stelde de outlook voor de kredietwaardigheid van China evenwel neerwaarts bij van stabiel naar negatief, onder meer vanwege de forse staatsschuld en de afzwakking van de buitenlandse valutareserves.

Olie werd vandaag goedkoper. Een april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,0 procent naar 33,68 dollar, terwijl een april-future Brent 1,0 procent goedkoper werd op 36,43 dollar.

In de Verenigde Staten staat vandaag het ADP banenrapport geagendeerd, wat op vrijdag traditiegetrouw gevolgd wordt door 's werelds belangrijkste macro-economische cijfer met het officiële Amerikaanse banenrapport. De Federal Reserve publiceert in de avonduren het Beige Book.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0865.

Stijgers en dalers
In de AEX wisten 12 van de 25 fondsen in het groen te komen, onder leiding van ArcelorMittal dat 2,5 procent bijschreef, gevolgd door ING Groep dat 2,4 procent won.

Aegon schreef 1,2 procent bij, terwijl branchegenoot Delta Lloyd het juist moeilijk had met een min van 4,2 procent. Highfields Capital keerde zich dinsdag middels een uitgebreide presentatie opnieuw tegen de aanstaande claimemissie van Delta Lloyd ter waarde van 650 miljoen euro. Volgens Highfields is Delta Lloyd voldoende gekapitaliseerd, vandaag en voor de toekomst, ook bij fikse tegenwind.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell kon ook niet in het groen komen en verloor 1,7 procent aan beurswaarde. Vopak daalde 2,6 procent.

In de Midkap bleek Fagron een uitblinker met een winst van 6,2 procent nadat de magistrale bereider de onderhandelingen met investeerders met succes afrondde. Fagron was in onderhandeling met een zogenoemde cornerstone investeerder en vijf individuele investeerders over een private kapitaalverhoging in combinatie met een publieke kapitaalverhoging van in totaal 220 miljoen euro. De investeerders zullen gezamenlijk in een eerste tranche tot ongeveer 131 miljoen euro in Fagron steken. De tweede tranche, dat het verschil zal zijn tussen de beoogde 220 miljoen euro en de eerst tranche, volgt via een publieke kapitaalverhoging.

Air France-KLM volgde Fagron op gepaste afstand met een koerswinst van 2,0 procent, nadat Nomura het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij verhoogde van 7,00 naar 10,00 euro. Beleggers reageerden daarnaast positief op de cijfers van Corbion. De producent van bio- ingrediënten presteerde in het vierde kwartaal van 2015 in lijn met de verwachtingen, maar verraste licht door de bouw van een PLA-fabriek aan te kondigen en om extra kapitaal terug te laten vloeien naar de aandeelhouders in de vorm van een speciaal dividend en een aandeleninkoopprogramma. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Fugro moest met 2,6 procent de rode lantaarn dragen, terwijl TomTom en BE Semiconductor Industries circa twee procent inleverden.

Onder de kleinere fondsen steeg bouwer Heijmans met 2,8 procent na een koersdoelverhoging van SNS Securities. De analisten verhoogden de taxaties voor dit jaar vanwege de onderliggende verbetering, zowel operationeel als op de eindmarkten waarop Heijmans actief is. Verder kreeg de marktvorser er meer vertrouwen in dat de bouwer binnen de bankconvenanten zal blijven bij het volgende belangrijke meetmoment halverwege dit jaar. ICT Automatisering steeg 2,2 procent in aanloop naar de cijfers over het vierde kwartaal, die donderdag voorbeurs worden gepubliceerd.

Refresco Gerber verloor 2,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen