Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 maart 2016, 12:06 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden woensdag hoger in reactie op de hints van de Federal Reserve dat er op korte termijn geen renteverhoging hoeft te worden verwacht, omdat de macro-economische omgeving meer risico's met zich meebrengt.

De EuroStoxx 50 noteert woensdag rond het middaguur op 1,6 procent hoger op 3.054,26 punten. De DAX-30 gaat met 1,7 procent omhoog naar 10.057,12 punten, de Franse beurs loopt 1,9 procent op naar 4.449,74 punten en de beurs in Londen krijgt er 1,7 procent bij op 6.211,13 punten.

Met de speech van voorzitter Janet Yellen van de Fed van dinsdagavond op zak, lijken de Europese aandelenmarkten in zoverre gerustgesteld dat een renteverhoging in april niet waarschijnlijker is geworden.

De houding van de Fed zorgde voor een dalende dollar, met als gevolg stijgende koersen voor aandelen die gerelateerd zijn aan grondstoffen die in dollars worden verhandeld. Anglo America steeg woensdag bijvoorbeeld bijna 10 procent, Rio Tinto 5,5 procent, Glencore bijna 7 procent en Fresnillo bijna 3 procent. Ook staalproducenten waren gewild met een koerswinst van bijna 4 procent voor Norsk Hydro en circa 3,5 procent voor het in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal. Tullow Oil liep 5 procent op, en de koers van Galp, ook een olieproducent, ging met circa 4 procent omhoog.

Na Yellen verschuift woensdag de aandacht weer naar de macro-economische agenda. Vanochtend bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone gedaald van 8,8 negatief naar 9,7 negatief. Het totale economische sentiment daalde van 103,9 naar 103, waar 103,8 was voorzien.

De macro-economische agenda wordt woensdag verder bepaald door de inflatiecijfers uit Duitsland over maart, die om twee uur vanmuddag worden verwacht. Zowel op maand- als op jaarbasis wordt een verbetering van het prijspeil voorzien.

Vanmiddag is om kwart over twee naar verwachting alle aandacht gericht op de groei van het aantal banen in de Amerikaanse private sector, berekend door ADP, als voorloper op het grote banenrapport van de Verenigde Staten op vrijdagmiddag staande. Over maart wordt een stijging van het aantal banen met 200.000 verwacht tegen een groei met 214.000 in februari.

De Amerikaanse futures wijzen op een hogere opening op Wall Street, waarbij de future op de Dow Jones Index 0,6 procent wint, terwijl de S&P 500 0,5 procent en de techbeurs Nasdaq vermoedelijk 0,6 procent hoger opent.

Leren beleggen

Live koersen