Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 maart 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs koerst fractioneel hoger richting optie-expiratie. Tegen de klok van elf uur stond de AEX op 444,19 punten.

De agenda voor vanochtend was vrijwel leeg. Uit Duitsland kwam de ontwikkeling van het producentenprijspeil in februari. De producentenprijzen bleken gedaald met 3,0 procent, opnieuw door de dalende energieprijzen.

De euro/dollar steeg opnieuw, naar 1,1274 en olie werd goedkoper. Een april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,2 procent naar 40,14 dollar en een vat Brent werd 0,4 procent goedkoper op 41,38 dollar. Donderdag stegen de olieprijzen evenwel nog fors en Brent kwam op het hoogste niveau van 2016 uit. Analist Hans van Cleef van ABN AMRO schreef de prijsstijging toe aan een combinatie van een zwakke dollar en hoop op een productiebevriezing in de oliesector in de tweede helft van april. Op 17 april treft oliekartel Opec diverse andere producenten die niet bij het kartel zijn aangesloten.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Koploper was het volatiele OCI, dat 2,0 procent won. Verder deed ook Vopak het goed. Het tankopslagbedrijf steeg 1,6 procent.

Het handjevol dalers werd aangevoerd door ArcelorMittal en Altice met elk een verlies van 0,8 procent. De staalreus won donderdag evenwel nog tien procent. Analisten van Berenberg wezen op de vierde prijsverhoging voor staal in Amerika. Deze verhoging kwam volgens de analisten conform verwachting en de kans op een verhoging in Europa, die positief zou zijn voor ArcelorMittal, zou "absoluut plausibel" zijn, aldus de Duitse zakenbank.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 0,6 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Nomura. Volgens de Japanse zakenbank is Shell een "goede hedge" tegen hoger olieprijzen op lange termijn is voor beleggers die onderwogen in de energiesector zitten.

In de AMX domineerde het groen eveneens de koersenborden. Grootste stijger was Fagron met 5,3 procent. Verder won BE Semiconductor Industries 2,2 procent en Galapagos 2,8 procent. Deze laatste meldde voorbeurs nieuwe resultaten met in de behandeling tegen de ziekte van Crohn.

Flow Traders was de grootste daler met een verlies van 1,2 procent. GrandVision werd 0,4 procent minder waard, net als Sligro Food Group.

Onder de kleinere fondsen viel Brunel International op met een koerswinst van 2,5 procent. Stern Groep deed het evenwel nog iets beter en won 3,1 procent. Value8 was de grootste daler met een verlies van 1,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen