Redactie ABM Financial News - Vrijdag 11 maart 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurzen hebben vrijdag een duidelijk herstel ingezet na de verliezen van donderdag in de nasleep van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De AEX steeg 2,5 procent op 441,06 punten, terwijl de AMX 1,9 procent bij kon schrijven op 667,27 punten. Ook elders in Europa domineerde het groen op de koersenborden, met een winst van 02,6 procent voor Frankfurt en 2,7 procent voor Parijs.

"Het positieve sentiment lijkt weer te zijn teruggekeerd", aldus marktanalisten van Rabobank.

Aanvankelijk reageerden de markten donderdag enthousiast op de aankondigingen van de ECB om onder meer de rentetarieven te verlagen en de maandelijkse aankopen van obligaties op te voeren. Nadat ECB-president Mario Draghi echter zei niet te verwachten dat de rente nog verder zal worden verlaagd, keerde de markt en besloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter de handelsdag met een verlies van 1,2 procent.

Beleggers kregen vrijdag inflatiecijfers uit Duitsland en Spanje te verwerken. Waar de Duitse inflatie in februari op jaarbasis 0,0 procent bedroeg van 0,5 procent in januari, was in Spanje sprake van een sterkere deflatie met een prijsdaling van 0,8 procent in februari van 0,3 procent in januari.

De euro/dollar noteerde vrijdag iets voor het middaguur op 1,1105. Bij aanvang van de handelsdag noteerde het muntpaar nog op 1,1138 en donderdag stond er bij het sluiten van de Europese beurzen nog een stand van 1,1164 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,5 procent op 38,80 dollar, terwijl een mei-future Brent 2,0 procent meer waard werd op 40,84 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) lijken de prijzen voor ruwe olie uitgebodemd, omdat de terugkeer van Iran naar de markt sinds het opheffen van Westerse sancties minder dramatisch is verlopen dan verwacht en er tegelijkertijd tekenen zijn dat grote olieproducenten buiten oliekartel OPEC minder produceren.

De productie van OPEC-landen daalde in februari met 90.000 vaten per dag tot 32,6 miljoen vaten per dag. De productie van niet OPEC-landen daalde in februari met 90.000 vaten per dag tot 57,1 miljoen vaten per dag.

Later vandaag kijken beleggers nog uit naar de Amerikaanse importprijzen over februari. De agenda is verder leeg.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden 24 van de 25 fondsen in het groen, uitgezonderd Gemalto dat 0,8 procent verloor. Altice was koploper met een winst van 6,5 procent, gevolgd door ING Groep met 6,1 procent.

Delta Lloyd schreef 4,4 procent bij. De verzekeraar meldde donderdag nabeurs dat Fubon Life Insurance zich heeft aangesloten bij het verzoek van Highfields Capital Management aan de Ondernemingskamer in Amsterdam om de stemming over de claimemissie op woensdag 16 maart te verbieden. ArcelorMittal noteerde 4,0 procent in het groen nadat de staalreus de details voor de claimemissie van in totaal drie miljard dollar bekendmaakte. De uitgifteprijs van 2,20 euro per aandeel betekent een korting van ruim 35 procent ten opzichte van de theoretische ex-claim slotkoers van 10 maart. Aandeelhouders ontvangen voor elk aandeel een recht. Vervolgens kunnen voor elke tien rechten in bezit, zeven nieuwe aandelen worden aangekocht.

Royal Dutch Shell profiteerde met een koerswinst van 2,6 procent van een koersdoelverhoging naar 27,50 euro van Goldman Sachs, dat de indexzwaargewicht ook op de favorietenlijst van de bank plaatste. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat de oliereus de voorgeschotelde synergievoordelen en kostenbesparingen met de overname van BG Group gaat realiseren. Bovendien zullen de investeringen voor 2017 en 2018 "significant" omlaag gaan van circa 28 miljard naar 26 miljard dollar.

In de AMX noteerden alle aandelen in het groen, aangevoerd door Aperam met een winst van 5,0 procent en gevolgd door Air France-KLM met 4,3 procent.

USG People hield de onderste positie bezet met een minieme koerswinst. Op de uitzender rust een overnamebod van het Japanse Recruit.

Onder de kleinere fondsen dikte AMG Advanced Metallurgical Group 5,1 procent aan. ING was niet onder de indruk van de kwartaalcijfers van de producent van metallurgische producten en systemen en benadrukte het bedrijfsresultaat (EBITDA) dat met 9,7 miljoen dollar flink onder de consensusverwachting van 15,6 miljoen dollar lag. AMG wist in het afgelopen jaar wel de schuld van 88,9 miljoen dollar volledig weg te werken, wat de analisten beoordeelden als "indrukwekkend".

Beter Bed herstelde van een aanvankelijk openingsverlies en steeg 0,6 procent. De beddenfabrikant stelde volgens KBC Securities met een dividend van 0,87 euro per aandeel over 2015 enigszins teleur. Dit is fors hoger dan de 0,65 euro over 2014, maar beneden de door de analisten geraamde 0,95 euro per aandeel. De kwartaalcijfers van de beddenfabrikant zorgden volgens Hoste verder niet voor verrassingen, na de medio januari gepubliceerde voorlopige resultaten. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 3,4 procent naar 102,9 miljoen euro. De identieke groei kwam uit op 2,2 procent.

Telegraaf Media Groep was met een verlies van 2,9 procent de grootste daler. Ook Neways Electronics beleefde met een min van 2,5 procent een moeizame dag.

Onder de lokaal genoteerde fondsen ging de aandacht uit naar Pharming, dat een verlies van 9,3 procent liet optekenen. KBC Securities verlaagde het advies van Accumuleren naar Houden en halveerde het koersdoel van 0,50 euro naar 0,25 euro vanwege een gebrek aan aanjagers voor de koers en op kwartaalbasis afvlakkende verkopen van de inkomsten uit Ruconest in de Verenigde Staten.

Leren beleggen

Live koersen