Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 maart 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs blijft donderdag dicht bij huis in afwachting van het rentebesluit door de Europese Centrale Bank. De AEX steeg 0,1 procent, terwijl de AMX 0,2 procent bijschreef.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer valt er voor het rentebesluit weinig te verwachten. Het besluit kan de beurzen evenwel "fors" in beweging zetten, zo verwacht de vermogensbeheerder.

De kans op teleurstelling is daarbij volgens Nijkamp wezenlijk, omdat de markt veel verwacht van voorzitter Mario Draghi, die naast eventuele additionele maatregelen tenminste nieuwe economische en inflatieramingen bekend zal maken.

Na hints van Draghi bij het rentebesluit in januari, is het voor analisten evenwel vrijwel zeker dat de ECB actie zal ondernemen.

"Ons basisscenario is een verlaging van de depositorente met 20 basispunten plus maatregelen om de gevolgen voor banken te beperken, zoals een tweetrapstarief en een nieuwe langlopende leenfaciliteit voor banken", aldus macro-econoom Nick Kounis van ABN AMRO in een vooruitblik. Kounis gaat ervan uit dat de ECB de kwantitatieve verruiming verder zal uitbreiden, met een verhoging van de maandelijkse obligatie-opkopen met 10 miljard euro naar 70 miljard euro en een verlenging van het programma van maart 2017 tot en met juni dat jaar.

Vanochtend bleken verder de consumentenprijzen in China in februari opnieuw in een hoger tempo te zijn gestegen. In februari bedroeg de inflatie 2,3 procent op jaarbasis. In januari lag de inflatie nog op 1,8 procent, terwijl dit in december 1,6 procent was. Op maandbasis namen de consumentenprijzen in februari met 1,6 procent toe. Economen van Nomura noemden de inflatiecijfers beter dan verwacht en voornamelijk gedreven door hogere voedselprijzen als gevolg van een lage vergelijkingsbasis en slechte weersomstandigheden.

Ook na het rentebesluit zal de spanning nog in de markt blijven, zo voorziet Nijkamp. De ogen zullen dan al gericht zijn op de Amerikaanse Federal Reserve, die volgende week vergadert.

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,3 procent lager op 1,0961. Olie werd goedkoper. Een vat West Texas Intermediate werd 0,9 procent goedkoper en een vat Brent daalde 0,5 procent in waarde.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 11 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Boskalis dat 3,5 procent meer waard werd. Het aandeel leverde woensdag maar liefst 14,4 procent in na het openen van de boeken. ArcelorMittal en Delta Lloyd stegen circa 1,5 procent, terwijl de fondsen woensdag nog kopje onder gingen.

Randstad was hekkensluiter onder de hoofdfondsen en gaf 1,1 procent prijs. Ook OCI en Akzo Nobel konden met verliezen van respectievelijk 0,9 en 0,8 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was oliedienstverlener SBM Offshore koploper met 2,1 procent, gevolgd door sectorgenoot Fugro dat 1,9 procent steeg. Ook BE Semiconductor Industries werd 1,8 procent meer waard. JP Morgan vergrootte het belang in Besi van 2,43 naar 3,03 procent.

Aperam droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent en GrandVision zag 1,2 procent aan beurswaarde verdampen.

Onder de kleinere fondsen steeg Docdata met 3,5 procent. Refresco Gerber maakte een pas op de plaats. De bottelaar zag conform verwachting de omzet en volumes in het vierde kwartaal van 2015 onder druk staan. Afgelopen kwartaal zette Refresco 1.376 miljoen liter af en boekte daarop een omzet van 470,6 miljoen euro. Voor 2016 voorziet de bottelaar een autonome volumegroei tussen de 0 en 5 procent. De marge zal daarbij "marginaal" lager uitvallen dan in 2015. Analisten noemden de cijfers weinig verrassend, hoewel de margeontwikkeling een kleine meevaller was.

Esperite maakte een koersval van 6,6 procent, na enkele dagen juist stevig te zijn gestegen om zeer hoge volumes.

Het lokaal genoteerde Ctac won maar liefst 7,9 procent, na publicatie van de jaarcijfers. Het ICT-bedrijf boekte meer winst en besloot om weer dividend uit te keren. Ook over het lopende jaar is het bedrijf positief gestemd. SNS Securities noemde de resultaten beter dan verwacht, terwijl ook de vooruitzichten voor de komende jaren veelbelovend zijn. Het resultaat zal dit jaar naar verwachting van Ctac ook hoger uitvallen dan in 2015.

RoodMicrotec verloor 6,6 procent, waarmee de jaarcijfers van de dienstverlener op het gebied van micro- en optoelectronica door beleggers juist niet goed werden ontvangen. De omzet steeg weliswaar met 3 procent, maar onder de streep restte een verlies van 1,4 miljoen euro. Evenwel noteerde Rood in 2014 nog een verlies van 1,7 miljoen euro. Het bedrijf rekent wel op meer omzet in de komende jaren.

Het lokaal genoteerde Pharming Group daalde 18,4 procent op de jaarcijfers. KBC Securities maakt zich vooral zorgen over de omzetontwikkeling van Ruconest in Amerika. Deze laat geen sterke groei zien, zoals na een productlancering wel mag worden verwacht, aldus de Belgische marktvorser.

Leren beleggen

Live koersen