Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 maart 2016, 12:02 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag aan het einde van de ochtendhandel in het groen, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport over februari. De AEX steeg 0,7 procent op 437,11 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen.


"Alle ogen zullen gericht zijn op de banencijfers in de Verenigde Staten", aldus Nathan Levy van ING Investment Office. Volgens de investment manager mikt de markt "in meerderheid" op 195.000 nieuwe banen in februari en een werkloosheid van 4,9 procent.

Woensdag maakte ADP al bekend dat er in februari 214.000 banen bijkwamen. Dat was flink meer dan de 193.000 die de loonstrookjesverwerker in januari berekende en de 185.000 banen waarop economen rekenden.

Bij sterke arbeidsmarktcijfers neemt de kans volgens Levy toe dat de Federal Reserve de beleidsrente sneller verhoogt dan nu door de markt wordt ingeprijsd. Volgens de marktkenner van ING houdt een meerderheid van de beleggers op dit moment rekening met een eerstvolgende renteverhoging in september van dit jaar.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0979. Bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0955.

Olie noteerde nipt in het groen. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 34,66 dollar, terwijl een vat Brent 0,2 procent duurder werd op 37,16 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 16 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een koerswinst van 9,9 procent na het publiceren van de jaarcijfers. Volgens analisten van het Franse CM - CIC Market Solutions presteerde de digitale beveiliger conform verwachting, ondanks dat het een moeilijk jaar was. De analisten waren met name te spreken over de omzetontwikkeling in Amerika, die werd aangejaagd door de migratie van EMV en overheidscontracten. Evenwel drukten het stopzetten van het Softcard-project als gevolg van de overname door Google en groeivertraging in de Chinese en Braziliaanse markten op de resultaten.

Op gepaste afstand noteerde ArcelorMittal 1,9 procent hoger en dikte Aalberts Industries 1,7 procent aan na een koersdoelverhoging van 30,00 naar 30,50 euro met een ongewijzigd Houden advies van ING. Analist Tijs Hollestelle verhoogde zijn winstramingen voor 2016 en 2017 licht, vooral vanwege recente acquisities door Aalberts. Verder traden er volgens de analist de afgelopen tijd weinig veranderingen op in de macro-economische omstandigheden.

Het volatiele OCI was met een verlies van 1,9 procent de grootste daler, terwijl ook Ahold met een daling van 1,8 procent onder druk stond.

In de Midkap ging Fugro aan kop met 7,6 procent, gevolgd door BAM Groep met 2,8 procent en SBM Offshore met 2,5 procent.

Galapagos steeg 0,7 procent na het rapporteren van de jaarcijfers. Het biotechbedrijf zag de kaspositie oplopen tot ruim een miljard euro. De omzet en de resultaat lagen afgelopen jaar wel beduidend lager dan in 2014, maar dit was volgens Galapagos het gevolg van minder upfront en succesbetalingen door partners, doordat Galapagos meer eigen programma's in de pijplijn had. Na een cash-burn van 122 miljoen euro in 2015, rekent de onderneming voor dit jaar op 100 miljoen tot 120 miljoen euro.

TomTom was met een beperkt verlies van 0,4 procent hekkensluiter. Ook Flow Traders en PostNL noteerden met verliezen van 0,2 procent nipt in het rood.

Onder de kleinere fondsen blonk Brunel International uit met een koerswinst van 10,1 procent. Volgens analisten van ABN AMRO verraste de specialistische detacheerder met een superdividend en een "erg goede" kostenbeheersing. Brunel keert 0,75 euro per aandeel aan superdividend uit, bovenop het reguliere dividend van 0,75 euro per aandeel. De operationele kosten daalden in het vierde kwartaal bovendien met 14 procent. ABN AMRO waarschuwde wel voor de consensus voor 2016. Gemiddeld rekenen analisten op een groei van het bedrijfsresultaat met 5 procent, terwijl ABN AMRO verwacht dat er sprake zal zijn van een daling.

Heijmans steeg 9,0 procent na een koersdoelverhoging van 11,50 naar 13,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling door ING. Volgens analist Tijs Hollestelle heeft Heijmans "een grote stap voorwaarts" gezet in het verlagen van de balansrisico’s. Dit is volgens de analist ook de belangrijkste aanjager van de koers.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec verhoogde de omzetverwachting voor de komende jaren. In 2020 zal de omzet naar verwachting circa 75 procent hoger zal liggen dan de totale omzet van meer dan 10 miljoen euro in 2015. Om deze groei te kunnen financieren bereikte Rood een akkoord met een groep internationale investeerders voor 1,5 miljoen euro, deels in de vorm van een lening en deels in de vorm van nieuwe aandelen. Met de afspraken met de investeerders meent SNS Securities dat RoodMicrotec de financiering voor komend jaar rond heeft, wat de analisten als zeer positief beoordeelden. "Het belangrijkste is echter dat het bedrijf gaat bewijzen dat het dit jaar een positieve kasstroom op operationele basis kan realiseren", nuanceerde de marktvorser en toevoegend dat de huidige waardering al een groot deel van het potentieel weergeeft.

Leren beleggen

Live koersen