Redactie ABM Financial News - Woensdag 9 maart 2016, 12:08 uur

De Amsterdamse beurs sluit voor het eerste deze week de ochtendhandel met winst af. Rond de klok van twaalf uur noteerde de AEX 0,7 procent hoger op 436,08 punten, in lijn met de winsten op de omringende beurzen.

Het was een relatief rustige ochtendhandel. Diverse bedrijven kwamen nog met jaarresultaten, maar het cijferseizoen begint ten einde te lopen. Verder was het op macro-economisch vlak ook stil. Beleggers zijn al in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank morgen.

Een verdere verlaging van de depositorente, die momenteel al 0,30 procent negatief is, lijkt vrijwel zeker. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht een verlaging van de depositorente met tien basispunten, tot 0,40 procent negatief, net als analisten van Rabobank. ECB-kenner Andy Bosomworth van vermogensbeheerder Pimco meent dat de ECB evenwel "grote aarzelingen" zal hebben om de depositorente te verlagen tot onder 0,50 procent negatief. De centrale bank vreest volgens Bosomworth dat de schadelijke effecten dan mogelijk groter zijn dan de positieve.

ABN AMRO voorziet een verlaging van de depositorente met 20 basispunten plus "maatregelen om de gevolgen voor banken te beperken, zoals bijvoorbeeld een tweetrapstarief en een nieuwe langlopende leenfaciliteit voor banken", aldus macro-econoom Nick Kounis van ABN AMRO.

Kounis gaat ervan uit dat de ECB de kwantitatieve verruiming verder zal uitbreiden, met een verhoging van de maandelijkse obligatie-opkopen met 10 miljard euro naar 70 miljard euro en een verlenging van het programma van maart 2017 tot en met juni dat jaar.

De euro/dollar handelde woensdag lager op 1,0964. Olie werd duurder, nadat het zwarte goud dinsdag flink onder druk stond. Zowel een vat West Texas Intermediate als een vat Brent werd circa 1,5 procent duurder.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. De meeste aandacht ging evenwel uit naar een daler. Boskalis leverde maar liefst 14,4 procent in na het openen van de boeken. De winst kwam afgelopen jaar, volgens verwachting, flink lager uit dan in recordjaar 2014. Analisten van Theodoor Gilissen Bankiers en ING menen dat Boskalis de juiste maatregelen treft. De sterk gedaalde olie-en gasprijzen en de afzwakking van de groei van de wereldhandel zullen volgens Theodoor Gilissen evenwel hun tol eisen in 2016.

Het verhogen van het belang in Fugro wordt door SNS Securities gezien als een opmaat naar een bod door Boskalis. "Een duidelijk signaal" dat de maritieme dienstverlener "geen passieve aandeelhouder" in de bodemonderzoeker zal blijven.

Verder daalden ArcelorMittal en Delta Lloyd, afgelopen maand twee van de populairste hoofdfondsen, met respectievelijk 1,8 en 3,4 procent.

Aan kop ging het volatiele Altice met een koerswinst van 2,7 procent. Heineken profiteerde van een koopadvies van Goldman Sachs en koerste 1,8 procent hoger. De analisten van de Amerikaanse zakenbank spraken van momenteel een "aantrekkelijk instapmoment" voor een belegging in een aandeel van hoge kwaliteit.

In de AMX was Arcadis de gebeten hond met een verlies van 5,0 procent. TKH Group was de grootste stijger met 1,7 procent, na de koersdaling van dinsdag nadat de onderneming uit Haaksbergen de boeken opende. De analistenbijeenkomst gisterenmiddag bevestigde volgens Kempen dat TKH in 2016 mer winst zal gaan maken. Kempen rekent op een stijging van 5 procent. PostNL werd 1,5 procent duurder.

Onder de kleinere fondsen was het opnieuw Esperite dat aan kop ging met een koerswinst van 7,1 procent. ICT Automatisering won 2,2 procent. Stern Groep en Telegraaf Media Groep maakten beide een pas op de plaats na het openen van de boeken. KBC Securities verlaagde na de jaarcijfers van TMG het koersdoel voor het mediabedrijf. De resultaten waren iets lager dan verwacht en de Belgische marktvorser sprak van "glansloze" cijfers, wat overigens niet verraste. Herstel van de advertentie-inkomsten voorziet KBC vooralsnog niet. De resultaten van Stern kwalificeerde SNS Securities als sterk, hoewel de afgegeven outlook voorzichtig oogt. Een bedrijfsresultaat van 23 miljoen euro in 2016 is volgens SNS evenwel haalbaar, aangezien de omstandigheden nog altijd positief zijn.

Hunter Douglas won 0,8 procent, terwijl Van Lanschot 1,0 procent prijsgaf. Volgens ING kwam Van Lanschot met gemengde cijfers. Kepler Cheuvreux was onder meer teleurgesteld over de dividendverhoging van 0,40 naar 0,45 euro per aandeel. De analisten rekenden op maar liefst 0,65 euro. Hunter Douglas, dat in dollars rapporteert, zag de omzet afgelopen jaar onder druk staan door de dure Amerikaanse munt. Desondanks kwam de winst flink hoger uit en werd het dividend opwaarts bijgesteld.

Leren beleggen

Live koersen