Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 maart 2016, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs heeft de ochtendhandel met een klein verlies afgesloten. De AEX handelde rond de klok van twaalf uur 0,6 procent lager op 441,09 punten, waarmee het Damrak iets slechter presteerde dan de omringende beurzen. Aanvankelijk daalde de AEX nog naar 437 punten.

"Vanochtend is de stemming slecht door de explosies in Brussel", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

De euro/dollar begon volgens Cardon van Rabobank te dalen na de berichtgeving uit Brussel. Inmiddels handelt het muntpaar op 1,1213. "Beleggers vluchten naar de Amerikaanse dollar, maar ook veilig geziene obligaties en goud", zo voegde de marktvorser daaraan toe. Olie werd iets goedkoper en een vat West Texas Intermediate en een vat Brent kosten inmiddels vrijwel evenveel.

Ondanks de toestand in Brussel is het verlies op de Europese beurzen volgens handelaar Sybren van der Hijden van Saxo Bank relatief beperkt. De markt volgt volgens de handelaar de future op Wall Street en het is volgens de marktkenner nu vooral afwachten hoe Amerika straks zal reageren op de situatie in België.

Van der Hijden verwacht dat de Europese beurzen vanmiddag nog wel iet meer prijs zullen geven. Technisch is de beurs volgens de handelaar ook rijp voor een correctie, van in eerste instantie 3 tot 4 procent.

Beleggers kregen de nodige cijfers gepresenteerd vanochtend. Het groeitempo van de economie in de eurozone nam in maart toe, zo bleek uit voorlopige cijfers van Markit. Zowel de industrie als de dienstensector groeide in een hoger tempo.

Daarnaast steeg het vertrouwen in de Duitse economie, hoewel de ZEW index iets minder hard aandikte dan voorzien. Ook het ondernemersklimaat in Duitsland verbeterde, aldus het Ifo Instituut.

De macrocijfers waren volgens Van der Hijden "iets beter dan verwacht".

In Nederland bleek de uitzendsector de afgelopen weken opnieuw flink gegroeid, hoewel het groeitempo wel lager lag dan in de eerste weken van dit jaar.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen lager verhandeld. De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 1,9 procent. Verder leverden kabelaar Altice 1,5 procent in en ING Groep 1,3 procent.

Een opvallende stijger was ABN AMRO. De bank, sinds maandag weer onderdeel van de AEX, steeg 0,6 procent. SNS Securities startte vandaag met het volgen van het fonds met een Reduceren advies. Volgens analist Marcell Houben is de markt te positief gestemd over de groei van ABN AMRO in de komende jaren. Ook Wolters Kluwer werd 0,6 procent duurder.

In de AMX was Air France-KLM de grootste daler met een verlies van 4,5 procent. Ook andere luchtvaartgerelateerde fondsen in Europa deden het slecht. IMCD werd 4,3 procent goedkoper nadat grootaandeelhouder Bain Capital ook de laatste pluk aandelen in de distributeur van speciale chemische producten en voedingsingrediënten verkocht tegen een korting van 4,4 procent.

TomTom had de wind in de rug en won 4,4 procent. De activistische aandeelhouder TT International dringt aan op het opknippen van de navigatiespecialist. SNS Securities verwacht evenwel niet dat het zo ver zal komen, aangezien de oprichters vermoedelijk de onderneming als een geheel willen behouden. Deze oprichters zijn nog altijd goed voor een belang van 46 procent. Galapagos won 2,2 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Fagron in negatieve zin op. De magistrale bereider werd 3,2 procent goedkoper, nadat het maandag nog koploper was met een koerswinst van 7,6 procent. Refresco Gerber herstelde met een stijging van 1,8 procent van het verlies van krap 2 procent op maandag.

Leren beleggen

Live koersen