Redactie ABM Financial News - Donderdag 3 maart 2016, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs doet het donderdag rustig aan. De AEX index noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,2 procent lager op 435,57 punten.

"De olieprijs doet niets", aldus handelaar Sybren van der Hijden van Saxo Bank, terwijl juist deze prijsontwikkeling de afgelopen periode voor de bewegingen in de markt zorgde.

Verder meent Van der Hijden dat de markt al in afwachting is van morgen, als het Amerikaanse banenrapport wordt gepresenteerd.

De ogen waren vanochtend vooral gericht op de ontwikkeling van de dienstensector. In de eurozone groeide deze iets minder hard in februari. De Duitse en de Italiaanse dienstensector groeiden afgelopen maand iets harder, maar daarentegen nam het groeitempo in Spanje af en was er in Frankrijk weer sprake van krimp. Ook de Chinese en de Japanse dienstensector zagen de groei lager uitkomen.

De detailhandelsverkopen in de eurozone in januari namen met 0,4 procent toe, na een opwaarts herziene stijging van 0,6 procent in december.

Deze cijfers zijn volgens Van der Hijden op moment evenwel niet echt van belang. Beleggers wachten in spanning af wat de Europese Centrale Bank later deze maand gaat doen. De beurs is hierop volgens de marktvorser van Saxo Bank evenwel al "gigantisch vooruitgelopen", wat teleurstelling in de hand werkt.

Olie werd donderdag vlak verhandeld, terwijl de euro/dollar eveneens een pas op de plaats maakte op 1,0878.

Stijgers en dalers
In de AEX viel opnieuw ArcelorMittal in positieve zin op met een koerswinst van 5,6 procent. De afgelopen dagen ligt de staalreus er goed bij. Nu de markten wat tot rust komen, is de belegger volgens Van der Hijden weer op zoek naar meer risico en de achterblijvers van vorig jaar zijn daarbij momenteel geliefd. De handelaar wees daarbij ook op het teruglopende aantal shorters in ArcelorMittal en de oplopende grondstofprijzen.

Delta Lloyd won 1,9 procent in. Het conflict tussen de verzekeraar en grootaandeelhouder Highfields houdt aan. Vanochtend pareerde Delta Lloyd de kritiek van de grootaandeelhouder op de aankomende claimemissie van 650 miljoen euro, terwijl Highfields een bezwaarschrift aan de verzekeraar stuurde en eiste dat deze emissie wordt uitgesteld.

Verder won Ahold 0,7 procent na het presenteren van de definitieve jaarcijfers. Analisten waren te spreken over de cijfers van de grootgrutter, die het vooral in Amerika goed deed. SNS Securities verhoogde het koersdoel voor Ahold.

De grootste daler in de AEX was indexzwaargewicht Unilever met een verlies van 1,0 procent.

In de AMX ging Arcadis aan kop met een koerswinst van 3,2 procent, gevolgd door SBM Offshore met 2,9 procent en Aperam met 2,1 procent. Corbion leverde 2,8 procent in, ondanks dat SNS Securities het koersdoel voor het fonds verhoogde na de jaarcijfers van woensdag. De cijfers waren volgens de analisten iets beter dan verwacht. Air France-KLM verloor 1,4 procent en Grandvision leverde ook 1,4 procent in.

Heijmans deed vanochtend goede zaken. De bouwer steeg 5,3 procent in waarde. Kas Bank en Ordina wonnen elk bijna twee procent. ICT Automatisering werd 3,7 procent goedkoper na het openen van de boeken. SNS Securities sprak van goede resultaten, met een aanhoudende goede omzetgroei in het vierde kwartaal. "Overnames dragen fijn bij aan de omzet, maar duidelijk ook aan de marges", aldus analist Johan van den Hooven, die op meer rekent in 2016. Esperite leverde 3,1 procent in.

Leren beleggen

Live koersen