Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 maart 2016, 12:04 uur

De Amsterdamse beurs heeft de ochtendhandel met verlies afgesloten. De AEX leverde rond lunchtijd 0,7 procent in op 441,10 punten, waarmee het verlies in lijn was met die op de omringende beurzen.

Beleggers kregen weinig richtinggevend nieuws. Het wachten is op cijfers uit Amerika vanmiddag, waar onder meer de detailhandelsverkopen en cijfers over de huizenmarkt op de rol staan. Toch zullen ook deze cijfers volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB niet veel reuring brengen. Het is na het rentebesluit van de ECB vorige week en de Bank of Japan vanochtend volgens Westerterp vooral wachten op de Federal Reserve, dat woensdag met het rentebesluit naar buiten komt.

De euro/dollar handelde dinsdag een half procent lager op 1,1089 en olie werd goedkoper. April-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 2,5 procent naar 36,25 dollar en een vat Brent werd 2,4 procent goedkoper op 38,57 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood. De grootste daler was ArcelorMittal, maar dit is het gevolg van het ex-claim noteren van het fonds. Vanwege de op handen zijnde claimemissie, die gepaard gaat met een flinke verwatering, verlaagden diverse analisten het koersdoel voor de staalreus. Altice leverde 5,2 procent in net het openen van de boeken, hoewel de kabelaar aan de eigen winstdoelstellingen voldeed en de meeste analisten de cijfers en de outlook als weinig verrassend bestempelden.

Delta Lloyd werd 2,9 procent goedkoper. Aandeelhouders van de verzekeraar mogen van de Ondernemingskamer woensdag stemmen over de vraag of zij 650 miljoen euro willen bijstorten om Delta Lloyd weer financieel gezond te maken. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam wees evenwel het verzoek van grootaandeelhouder Highfields Capital Management af, om de kapitaalverhoging alleen te bespreken op de vergadering en de stemming uit te stellen.

Aan kop in de AEX ging OCI met een koerswinst van 1,4 procent. Het fonds bereikte met Consolidated Energy Limited een bindende overeenstemming over een investering in Natgasoline. Natgasoline is OCI's in ontwikkeling zijnde methanolfabriek in Beaumont in Texas en moet de grootste van de Verenigde Staten worden. CEL investeert 630 miljoen dollar en verstrekt een lening van 50 miljoen dollar. Daarvoor ontvangt het een belang van 50 procent in Natgasoline.

In de AMX domineerde het rood ook de koersenborden. Aperam leed een verlies van 3,3 procent en TomTom verloor 2,0 procent. PostNL en TKH Group waren de grootste stijgers met winsten van 0,6 tot 0,7 procent.

Onder de kleinere fondsen viel DPA Group op met een winst van 2,3 procent na het openen van de boeken. Volgens SNS Securities overtrof DPA de verwachtingen. Esperite deed het nog iets beter dan DPA met een koerswinst van 3,2 procent. Beter Bed was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent.

Het lokaal genoteerde Probiodrug verloor 2,0 procent nadat bleek dat in 2015 het verlies was opgelopen en deze trend vermoedelijk ook in 2016 doorzet. Kardan steeg 1,1 procent op de berichtgeving dat de Israëlische investeerder het belang in TBIF verkocht tegen een boekwinst van circa 14 miljoen euro.

Leren beleggen

Live koersen