Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 maart 2016, 11:41 uur

De Amsterdamse beurs leverde donderdagochtend flink in bij een sterk oplopende euro. Tegen het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 1,7 procent lager op 436,27 punten, waarmee het verlies grofweg in lijn was met dat op de omringende beurzen.

Beleggers in Europa kregen de kans om te reageren op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve van woensdagavond. de Fed liet conform verwachting de rente ongemoeid, hoewel één centraal bankier pleitte voor een renteverhoging van een kwart procentpunt. Uit de individuele projecties van de leden van de centrale bank over de verwachte beleidsrente bleek dat er voor dit jaar op twee renteverhogingen wordt gerekend.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het tegenstemmen van Esther George van de Kansas City Fed één van de twee verrassingen. Het feit dat de beslissing niet unaniem was en één centraal bankier opteerde voor een renteverhoging, is volgens Marey een signaal dat "de haviken ongeduldig worden". Vermoedelijk waren er volgens de marktanalist wel meer centraal bankiers die opteerden voor een verhoging, maar die bij de stemming toch kozen voor consensus.

De grootste verrassing, en daarop reageerden volgens Marey ook de markten, zat in de 'dot plot'. Daaruit bleek dat de centraal bankiers niet langer op vier renteverhogingen voor dit jaar mikken, zoals afgelopen december het geval was, maar nog maar op twee. Een gevolg was volgens portfoliomanager Ben Emons van het Amerikaanse Leader Capital dat de dollar zwakker werd, hetgeen ruimte gaf aan de olieprijs om op te lopen. Emons denkt dat de Fed misschien de gewenste inflatie van 2 procent wil bereiken door een zwakkere dollar in combinatie met hogere energieprijzen.

Noorwegen verlaagde vandaag de rente naar 0,50 procent en Zwitserland handhaafde de rente op 0,75 procent negatief.

In Europa was het vandaag op macro-economisch vlak verder rustig. In februari daalden de consumentenprijzen met 0,2 procent op jaarbasis. Op maandbasis steeg het prijspeil evenwel met 0,2 procent. Het handelsoverschot van de eurozone daalde in januari licht naar 6,2 miljard euro. De export liep harder terug dan de import.

De euro/dollar werd donderdag flink hoger verhandeld op 1,1336. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,9 procent naar 39,20 dolar en een vat Brent werd 1,6 procent duurder op 40,97 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood. Het grootste verlies kwam voor rekening van ING Groep met 3,7 procent. OCI leverde 3,4 procent in. Aan kop ging ArcelorMittal met een koerswinst van 3,3 procent. NN Group werd 0,8 procent duurder.

In de AMX leed Galapagos een verlies van 3,6 procent, op de voet gevolgd door Fagron met een koersdaling van 3,0 procent. Galapagos kondigde de behandeling van de eerste patiënt met GLPG1837 tegen taaislijmziekte aan. Het biotechbedrijf ligt daarmee volgens KBC Securtities op koers en een snelle patiëntenwerving zal volgens de Belgische marktvorser de zorgen in de markt wegnemen dat Galapagos concurrent Vertex Pharmaceuticals niet kan bijbenen. Met een koerswinst van 0,7 procent was SBM Offshore het best presterende fonds in de Midkap.

Onder de kleinere fondsen was Kendrion koploper met een koerswinst van 0,9 procent. Heijmans leverde 2,3 procent in.

Het lokaal genoteerde AND International daalde 5,0 procent in waarde na het openen van de boeken. AND bleek in 2015 meer omzet en winst te hebben behaald en keert een dividend van 0,15 euro per aandeel uit. De kaartenmaker sprak daarbij de ambitie uit om voortaan jaarlijks een dividend uit te keren.

Leren beleggen

Live koersen