Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 maart 2016, 18:11 uur

Na de hints van voorzitter Mario Draghi bij het rentebesluit in januari, is het vrijwel zeker dat de Europese Centrale Bank donderdag nieuwe stimuleringsmaatregelen bekend zal maken, naast een verdere verlaging van de depositorente.


"Binnen ons mandaat gelden geen beperkingen wat betreft het soort instrumenten dat we in kunnen zetten", zei Draghi op 21 januari, waarbij de centraal bankier benadrukte dat de ECB bij de volgende rentevergadering, dus die van aanstaande donderdag, de doelstellingen en genomen maatregelen grondig zal evalueren. De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond, maar net onder de 2 procent, en dat niveau wordt al jaren niet bereikt. In februari daalden de consumentenprijzen in de eurozone zelfs met 0,2 procent.

Het is dus noodzaak voor de centrale bank om de inflatie en de economie, die in het vierde kwartaal slechts 0,3 procent op kwartaalbasis groeide, aan te jagen. De vraag is alleen hoe. Een verdere verlaging van de depositorente, die momenteel al 0,30 procent negatief is, lijkt vrijwel zeker.

Maar wat zal Draghi mogelijk verder uit de hoge hoed toveren om de hooggespannen marktverwachtingen waar te maken en te voorkomen war er in december gebeurde, toen de depositorente weliswaar ook werd verlaagd, en de duur van de maandelijkse obligatie-opkopen ter waarde van 60 miljard euro werd uitgebreid, maar de markt toch teleurgesteld was. Daarnaast wordt de effectiviteit van het stimuleringsbeleid van centrale banken steeds meer in twijfel getrokken.

"Ons basisscenario is een verlaging van de depositorente met 20 basispunten plus maatregelen om de gevolgen voor banken te beperken, zoals bijvoorbeeld een tweetrapstarief en een nieuwe langlopende leenfaciliteit voor banken", verwacht macro-econoom Nick Kounis van ABN AMRO.

Kounis gaat ervan uit dat de ECB de kwantitatieve verruiming verder zal uitbreiden, met een verhoging van de maandelijkse obligatie-opkopen met 10 miljard euro naar 70 miljard euro en een verlenging van het programma van maart 2017 tot en met juni dat jaar.

Theodoor Gilissen Bankiers verwacht een verlaging van de depositorente met tien basispunten, tot 0,40 procent negatief, net als analisten van Rabobank. ECB-kenner Andy Bosomworth van vermogensbeheerder Pimco meent dat de ECB "grote aarzelingen" zal hebben om de depositorente te verlagen tot onder 0,50 procent negatief. De ECB vreest volgens Bosomworth dat de schadelijke effecten dan mogelijk groter zijn dan de positieve.

"Nu koopt de ECB 60 miljard euro per maand op. Dit bedrag zou kunnen worden verhoogd en verlengd tot na maart 2017 en het aantal leningen dat in aanmerking komt, zal worden verbreed", verwacht beleggingsstrateeg Ineke Valke van TGB. "De vraag is natuurlijk of Draghi beleggers nog positief kan verrassen. In ieder geval lijken de verwachtingen iets minder hoog gespannen dan in december."

Het rentebesluit van de ECB verschijnt donderdagmiddag, gevolgd door de toelichting van Draghi. Tijdens zijn persconferentie zal de voorzitter naast eventuele nieuwe verruimingsmaatregelen, sowieso nieuwe economische en inflatieramingen bekendmaken.

Leren beleggen

Live koersen