Redactie ABM Financial News - Maandag 14 maart 2016, 18:23 uur

De aandeelhouders van Ahold en Delhaize hebben maandag ingestemd met de fusie tussen Ahold en Delhaize tot het nieuwe Nederlands-Belgische retailconcern Koninklijke Ahold Delhaize.

De aandeelhouders van Ahold stemden met 99,97 procent in met de plannen. Bij Delhaize ging 96,2 procent van de aandeelhouders akkoord.

De fusie is evenwel nog geen voldongen feit, want de mededingingsautoriteiten in België en de Verenigde Staten moeten nog instemmen met de geplande fusie. De verwachting is dat de twee supermarktconcerns daarbij in de VS en in België een aantal winkels moeten verkopen of sluiten, om een evenwichtige concurrentiepositie in alle regio's te waarborgen. Ahold en Delhaize halen circa 60 procent van de omzet uit de VS.

Na afronding van de deal zullen Delhaize aandeelhouders 4,75 aandelen Ahold krijgen voor 1 aandeel Delhaize. Ahold aandeelhouders zullen circa 61 procent van het kapitaal van de gefuseerde onderneming bezitten en Delhaize aandeelhouders ongeveer 39 procent.

Als de fusie volgens planning medio dit jaar voltooid kan worden, dan ontstaat een concern met meer dan 6.500 winkels, 375.000 medewerkers en ruim 50 miljoen klanten per week in de Benelux, Oost- en Zuid-Europa en de VS. Ahold realiseerde in 2015 een omzet van 8,2 miljard euro en Delhaize boekte vorig jaar 24,4 miljard euro aan inkomsten.

Ahold Delhaize wil in 3 jaar structureel 500 miljoen euro aan synergieen realiseren door onder meer inkoop en stafdiensten te integreren, waarbij 350 miljoen euro aan eenmalige integratiekosten worden voorzien.

Ahold CEO Dick Boer zal CEO worden van het nieuwe concern, waarbij zijn huidige Delhaize collega Frans Muller zijn plaatsvervanger en tevens chief integration officer wordt. Aholds CFO Jeff Carr gaat ook in het gefuseerde bedrijf de functie van financieel directeur bekleden.

Mats Jansson van Delhaize wordt voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold Delhaize, die veertien leden krijgt, zeven van Ahold en zeven van Delhaize. Het hoofdkantoor van het gefuseerde bedrijf komt in Nederland en de aandelen Ahold Delhaize worden verhandeld op Euronext in Amsterdam en in Brussel.

Het aandeel Ahold werd maandag na bekend worden van de uitslag op de Bava 0,3 procent hoger verhandeld op 20,30 euro. Delhaize steeg 0,6 procent naar 94,41 euro.

Leren beleggen

Live koersen