Redactie ABM Financial News - Maandag 29 februari 2016, 14:58 uur

Wall Street zal de week vermoedelijk met een klein verlies van start gaan. Circa een half uur voor de openingszoemer noteerde de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index 0,1 tot 0,2 procent lager.

De Chinese beurs kreeg maandag een tik te verwerken. Nabeurs liet de People's Bank of China evenwel weten per dinsdag de reservevereisten voor de banken te verlagen met 0,5 procentpunt. Dit werd in Europa goed opgepakt, waardoor de openingsverliezen van de borden verdwenen.

De G20-top leverde dit weekend weinig concreets op. Analist Richard Perry van Hantec Markets sprak dan ook van een "weinig effectieve" bijeenkomst. "De onenigheid over de toepassing van een steeds losser monetair beleid en valuta-oorlogen lijken het meest te knagen", aldus de marktkenner.

De euro/dollar werd flink lager verhandeld op 1,0882. Olie werd duurder. April-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,3 procent naar 33,21 dollar en een vat Brent werd 1,7 procent duurder op 35,70 dollar.

Voor vanmiddag is de agenda aan de rustige kant, met de inkoopmanagersindex voor de Chicago PMI en de aanstaande huizenverkopen op de rol. Beide cijfers volgen nadat de handel op Wall Street al van start is.

In het weekend gaf Warren Buffett de aandeelhouders van Berkshire Hathaway een update. Afgelopen jaar boekte het investeringsvehikel een operationele winst van 17,4 miljard dollar, tegenover 16,6 miljard dollar in 2014. Daarbovenop kwamen nog investeringswinsten en winsten uit derivaten, waardoor de nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders steeg van 19,9 miljard naar 24,1 miljard dollar. Een belangrijk deel van de investeringswinsten was te danken aan 4,4 miljard dollar die voortvloeide uit de fusie tussen Kraft Foods en H.J. Heinz.

Valeant Pharmaceuticals International zal vermoedelijk in het rood van start, nadat de farmaceut dit weekend bekendmaakte dat CEO Michael Pearson terugkeert na een zware longontsteking. Tegelijk met de aankondiging liet Valeant weten de afgegeven outlook los te laten, nadat het eerder al moest erkennen dat omzet uit het overgenomen Philidor onjuist is gerapporteerd.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor vrijdag 0,3 procent op 16.639,97 punten en de breder samengestelde S&P 500 index leverde 0,2 procent in op 1.948,05 punten. Techbeurs Nasdaq wist wel aan de goede kant van de score te eindigen en won 0,2 procent op 4.590,07 punten. Op weekbasis was het plaatje evenwel rooskleurig en restten er winsten tussen de 1,5 en 2 procent.

Leren beleggen

Live koersen