Redactie ABM Financial News - Woensdag 17 februari 2016, 14:53 uur

Wall Street gaat naar verwachting de winsten van de afgelopen twee handelsdagen een vervolg geven. Een half uur voor de openingszoemer werden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index tot een procent hoger verhandeld.

Of er inderdaad een vervolg komt aan de winsten van de afgelopen dagen, dat zal volgens marktanalist Ron van der Does van IG vermoedelijk afhangen van de macro-economische cijfers.

Inmiddels werd al bekend dat er in januari minder woningen in aanbouw werden genomen en het aantal afgegeven vergunningen een pas op de plaats maakte. De producentenprijzen stegen afgelopen maand met 0,1 procent, terwijl deze in december nog met 0,2 procent daalden.

Voorbeurs volgt nog de industriële productie en voor later op de dag zijn de ogen vooral gericht op de notulen an de laatste rentevergadering van de Federal Reserve.

Analist Richard Perry van Hantec markets meent dat het gezien de recent minder positieve commentaren van voorzitter Janet Yellen en andere leden van de Fed zoals Stanley Fisher interessant is om meer inzicht te krijgen in het verloop van deze laatste bijeenkomst in januari.

De euro/dollar daalde vandaag naar 1,1128 en olie werd beduidend duurder. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,7 procent en een vat Brent werd ruim 3 procent duurder, nadat olie dinsdag nog goedkoper. Een viertal landen, waaronder Saoedi-Arabië, kwam gisteren tot een voorlopig akkoord over het bevriezen van de olieproductie. Analist Hans van Cleef van ABN AMRO stelde dat de markt hoopte dat er zou worden overgegaan tot een productieverlaging in plaats van slechts een pas op de plaats.

Vanmiddag wordt er met Iran gepraat en dit kan nog voor enige beweging in de olieprijs zorgen, zo voorziet Rabobank. De vier landen zijn namelijk alleen bereid tot een pas op de plaats, als ook andere olieproducerende landen meedoen. Iran mag echter sinds kort weer olie exporteren en wil daarom de productie juist opvoeren.

Het spel om de olieproductie is dan ook nog lang niet beslist, aldus Rabobank.

Zowel Garmin als T-Mobile US wist de eigen winstverwachting te overtreffen, zo bleek voorbeurs uit cijfers. Garmin moest daarvoor wel eerst de oude ramingen neerwaarts bijstellen. Voor 2016 voorziet Garmin een verdere daling van de winst, terwijl T-Mobile US juist rekent op een verder stijgende winst. Beide fondsen lijken met een stevige plus aan de handel te beginnen.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot dinsdag 1,7 procent hoger op 1.895,57 punten. De Dow Jones index steeg 1,4 procent naar 16.196,41 punten en de Nasdaq dikte 2,3 procent aan op 4.435,96 punten.

Leren beleggen

Live koersen