Redactie ABM Financial News - Dinsdag 9 februari 2016, 15:10 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een rode opening tegemoet, nadat de verliezen maandagavond tegen het einde van de handel nog flink werd ingelopen. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden ruim een half uur voor de openingszoemer circa 1,3 procent in het rood.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management gaan de futures onderuit op de negatieve stemming die in Europa heerst. Volgens Vermeulen is er niet zozeer sprake van richtginggevend macro-economisch nieuws, maar is het vooral "algemene onzekerheid" dat tot pessimisme leidt.

"Beleggers wachten op goed nieuws, zodat de zorgen een beetje uit de markt kunnen," aldus Vermeulen.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten somber, aldus de vermogensbeheerder. Vermeulen verwacht niet dat voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve voor verandering in het sentiment kan zorgen. Yellen verschijnt woensdag en donderdag voor het Amerikaanse Congres.

"De Amerikaanse economie groeit op de door de Fed voorspelde wijze en de krapte op de arbeidsmarkt gaat weer gepaard met hogere lonen. Maar de kans dat de Fed in maart een volgende rentestap neemt, laat staan dat ze dat vier keer zal doen dit jaar, is aanzienlijk afgenomen", zo voorziet beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen.

Yellen zal er volgens Bartholomew waarschijnlijk op hinten dat de rentestappen kleiner zullen zijn dan waar de Fed de markten tot nu toe op heeft voorbereid. De markten denken volgens de beleggingsstrateeg echter nu al dat het rentepad van de Fed minder steil omhoog zal gaan dan de indicaties die Yellen deze week zal geven. "Er kan dus alsnog een obligatieverkoop komen ondanks de voorzichtige toon die Yellen zal aanslaan", waarschuwde Bartholomew.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1287, een stijging van circa 0,8 procent. Olie werd goedkoper. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,9 procent naar 29,44 dollar en een vat Brent werd eveneens 0,9 procent goedkoper op 32,57 dollar.

Voor vanmiddag is de beursagenda matig gevuld. De groothandelsvoorraden en de vacatures staan op de rol, en verder cijfers van Walt Disney nabeurs.

Voorbeurs werd al bekend dat het vertrouwen onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in januari daalde. De vertrouwensindex liep terug van 95,2 punten in december naar 93,9 punten afgelopen maand.

Verder liet Coca-Cola weten een hoger dan verwachte winst en omzet te hebben gerealiseerd in het afgelopen kwartaal. Hogere prijzen en een groter dan verwachte volumegroei overvleugelden zwakte in het buitenland. Voor 2016 verwacht Coca-Cola een omzetgroei en een toename van de winst per aandeel van 4 tot 6 procent, exclusief de invloed van bijzondere posten en valutaschommelingen. Vermeulen noemde de cijfers goed, terwijl de vooruitzichten voor het lopende jaar iets achterbleven op de verwachtingen.

De Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear zag de resultaten in het vierde kwartaal juist onder druk staan, mede vanwege afschrijvingen op de activiteiten in Venezuela en negatieve wisselkoerseffecten. Onder de streep restte in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 380 miljoen dollar. Zonder de afschrijvingen op activiteiten in Venezuela kwam de nettowinst uit op 257 miljoen dollar.

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom zag in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar de winst op jaarbasis teruglopen van 500 miljoen naar 449 miljoen dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor maandag 1,1 procent op 16.027,05 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,4 procent in op 1.853,44 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 1,8 procent lager op 4.283,75 punten.
Leren beleggen

Live koersen