Redactie ABM Financial News - Maandag 1 februari 2016, 14:55 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet als gevolg van flink lagere olieprijzen.

Ruim een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures op de S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq tot 0,9 procent in het rood.

Voorbeurs kregen beleggers cijfers over de inkomens en uitgaven van Amerikanen te verwerken. De uitgaven van Amerikanen maakten in december een pas op de plaats. De inkomens stegen daarentegen met 0,3 procent. In november namen de uitgaven nog met 0,5 procent toe, terwijl de inkomens met 0,3 procent groeiden. In december spaarden Amerikanen iets meer, wat leidde tot een stijging van de spaarquote van 5,3 procent in november naar 5,5 procent in december.

Vanmiddag kijkt de markt verder uit naar een aantal macro-economische cijfers. Vooral de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie zal op de nodige aandacht kunnen rekenen. De ontwikkeling van de industrie in China was volgens beleggingsstrateeg Ineke Valk van Theodoor Gilissen Bankiers teleurstellend. Zowel de officiële inkoopmanagersindex als die van Markit Economics wees voor december op krimp.

In de eurozone was er nog altijd sprake van groei van de industrie, maar wel in een lager tempo. De Franse industrie kwam tot stilstand en de Griekse industrie kromp weer. Econoom Chris Williamson van Markit meent dat de cijfers de druk op de Europese Centrale Bank opvoeren om meer te stimuleren.

De euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,0879. Vrijdag stond er nog een stand van 1,0834 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

Olie gaf terrein prijs. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,5 procent naar 32,45 dollar, terwijl een april-future Brent 2,3 procent lager noteerde op 35,15 dollar.

Later deze week kijken beleggers uit naar de mondiale inkoopmanagersindexen voor de dienstensector op woensdag, als ook loonstrookjesverwerker ADP met het banencijfer over januari komt. Vrijdag volgt het officiële banencijfer, dat geldt als 's werelds belangrijkste macro-economische cijfer.

Nabeurs staan de kwartaalcijfers van Alphabet, het voormalige Google, geagendeerd.

Bedrijfsnieuws
Sysco Corporation boekte in het afgelopen kwartaal een 0,6 procent hogere omzet van 12,2 miljard dollar en een 12,6 procent hogere nettowinst van 275 miljoen dollar, maar zag de verkopen met 1,7 procent gedrukt worden door de sterke dollar. CEO Bill DeLaney sprak evenwel van een "sterke lokale groei" voor de Amerikaanse voedselfabrikant.

Abbott kwam tot een akkoord met Alere over een overname van laatstgenoemde. Aandeelhouders van Alere kunnen 56,00 dollar per aandeel in contanten tegemoet zien, waarmee Alere op 5,8 miljard dollar wordt gewaardeerd. Alere zal als dochterbedrijf van Abbott de activiteiten vervolgen.

Slotstanden Wall Street
De S&P 500 index sloot vrijdag 2,5 procent hoger op 1.940,18 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 2,5 procent naar 16.466,09 punten en de Nasdaq dikte 2,4 procent aan op 4.613,95 punten.

Leren beleggen

Live koersen