Redactie ABM Financial News - Woensdag 3 februari 2016, 15:02 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een groene opening tegemoet. Ruim een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures op de S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq tot 0,5 procent in het groen.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer schreef de openingswinst toe aan de olieprijzen, die "na een min vanochtend toch in de plus schoten". Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,9 procent naar 30,48 dollar en een vat Brent werd 2,1 procent duurder op 33,40 dollar.

Ook het Amerikaanse banenrapport van de ADP dat vanmiddag verscheen, stemde volgens Nijkamp positief. In januari kwamen er 205.000 nieuwe banen bij in Amerika. De verwachting lag evenwel op 190.000. Het cijfer van december werd opwaarts bijgesteld. Nijkamp noemde de cijfers over de gehele linie beter dan verwacht.

Ook kwamen diverse bedrijven met de cijfers over het afgelopen jaar. Volgens Nijkamp sprong vooral General Motors eruit, die met beter dan voorziene kwartaalcijfers kwam. General Motors profiteerde in de vierde kwartaal van een aanhoudende opleving van de Amerikaanse automarkt.

De farmaceuten Merck en GlaxoSmithKline boekten een lagere winst. In tegenstelling tot Merck, dat gebukt ging onder negatieve wisselkoerseffecten, kon GSK wel rekenen op meer omzet. In het vierde kwartaal steeg de omzet tegen constante wisselkoersen met 4 procent op jaarbasis tot 6,3 miljard Britse pond.

De Amerikaanse kabelaar ComCast zag zowel de omzet als winst hoger uitvallen in het afgelopen kwartaal en maakte plannen bekend om voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, waarvan de helft dit jaar plaats zal vinden, mits de marktomstandigheden dat toelaten. Ook wordt het dividend verhoogd met 10 procent tot 1,10 dollar per aandeel.

Verder boekte Manpower meer winst, maar zag het de omzet wel onder druk staan door een dure dollar. Daardoor werd de groei van het uitzendconcern in Europa teniet gedaan.

Dinsdag nabeurs rapporteerde het Amerikaanse Yahoo reeds een miljardenverlies over het vierde kwartaal van 2015. Het internetbedrijf kondigde als gevolg ingrijpende maatregelen aan. De reorganisatie heeft een reductie van het personeelsbestand van circa 15 procent en het sluiten van vijf kantoren. De grootste klap zal nog dit kwartaal worden gevoeld en tegen het einde van dit jaar moeten de maatregelen resulteren in meer dan 400 miljoen dollar aan operationele besparingen.

Vanmiddag kijkt de markt nog uit naar de wekelijks olievoorraden en staan ook de cijfers omtrent de Amerikaanse dienstensector op de agenda. De dienstensector in de eurozone groeide in januari in een wat lager tempo. Een meevaller was dat de Franse dienstensector weer terugkeerde op het groeipad, hetgeen overigens ook gold voor de Chinese dienstensector. Verder stegen de detailhandelsverkopen in de eurozone in december met 0,3 procent, na een pas op de plaats in november.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0964.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor dinsdag 1,8 procent op 16.153,54 punten, de breder samengestelde S&P 500 index eindigde 1,9 procent lager op 1.903,03 punten en techbeurs Nasdaq werd 2,2 procent goedkoper op 4.516,95 punten.

Leren beleggen

Live koersen