Redactie ABM Financial News - Donderdag 25 februari 2016, 18:01 uur

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in 2015 aan de eigen verwachtingen voldaan, ondanks de aanhoudende vertraging van de economie in ontwikkelde economieën en de verzwakking van de marktomstandigheden in opkomende markten. Dit bleek uit een analistenconsensus samengesteld door Bloomberg.

Vopak mikt voor het vierde kwartaal op een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten van ongeveer 194 miljoen euro, gelijk aan dat in het derde kwartaal. Daarmee zou het bedrijfsresultaat voor heel 2015 uitkomen op ongeveer 796 miljoen euro, hetgeen analisten haalbaar achten. De marktvorsers mikken verder op een stijgende omzet tot krap 1,4 miljard euro en een nettowinst van 303 miljoen euro.

CFO Jack de Kreij zei tijdens een toelichting op de derde kwartaalcijfers nog niet in te kunnen schatten op welk niveau de vertraging van de economische groei in China "waar na jaren van ongelofelijke prestaties sprake is van een kleine teruggang", zich zal stabiliseren. "De behoefte aan energie blijft echter onverminderd hoog", benadrukte De Kreij destijds.

Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities verwacht dat de marktomstandigheden het afgelopen kwartaal in de meeste regio's waarin Vopak actief is, vrijwel ongewijzigd waren ten opzichte van het derde kwartaal, waarbij de relatief hoge bezettingsgraad in Nederland en de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) werd gehandhaafd en in de Amerika's geen significante verandering heeft plaatsgevonden.

Verbiesen stelde verder dat Vopak blijft profiteren van de contango situatie, hoewel het tankopslagbedrijf zich richt op langlopende verplichtingen van afnemers in plaats van op korte termijn spotcontracten. De analist hanteert een Houden advies en koersdoel van 35,00 euro.

Ander punt van focus zijn de kansen voor Vopak vanwege de opheffing van de boycot van Iran. Analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux opperde eerder al dat het Nederlandse bedrijf alleen indirect zal profiteren. In het verleden werd in de Rotterdamse opslagfaciliteiten van Vopak voor 1 miljoen kubieke meter aan Iraans materiaal opgeslagen, maar aangezien het bedrijf weinig ruimte over heeft is het waarschijnlijk dat dit elders moet worden ondergebracht. De positieve effecten voor Vopak blijven daardoor beperkt tot de hogere opslagprijzen die de terugkeer van Iran kan veroorzaken, aldus de analist.

Daarnaast kijkt de markt uit naar een update over de eerder aangekondigde desinvestering van 15 kleinere terminals en grondposities.

Vopak maakt de cijfers vrijdag voorbeurs bekend. Donderdagmiddag handelde het fonds op een groen Damrak 2,8 procent hoger op 39,60 euro.

Leren beleggen

Live koersen