Redactie ABM Financial News - Maandag 8 februari 2016, 13:16 uur

TomTom heeft in het vierde kwartaal genoeg omzet behaald om aan de eigen jaardoelstellingen te voldoen. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van de navigatiespecialist.

Voor het vierde kwartaal mikken de analisten gemiddeld op een omzet van 280 miljoen euro, waarvan de consumententak met 182 miljoen euro nog altijd goed is voor het leeuwendeel van de verkopen. In de laatste drie maanden van 2014 behaalde TomTom nog een omzet van 258 miljoen euro, waaraan de consumententak 172 miljoen euro bijdroeg.

De tak Automotive droeg in de laatste drie maanden van afgelopen jaar volgens de analisten 26 miljoen euro aan omzet bij en Licensing 36 miljoen euro. Telematics was goed voor 37 miljoen euro omzet in het vierde kwartaal. Daarmee zouden Licensing en Telematics elk een paar miljoen euro meer omzet hebben behaald dan in dezelfde periode in 2014, terwijl Automotive de verkopen juist met ettelijke miljoenen euro's zag teruglopen.

Met een brutomarge van 52 procent behaalde TomTom een nettowinst van 9 miljoen euro. Aangepast bedroeg de winst 18 miljoen euro, ofwel 0,08 euro per aandeel.

Over heel 2015 wist TomTom volgens de analisten een omzet van 1.004 miljoen euro te realiseren en een nettowinst van 6 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel kwam volgens de marktvorsers uit op 0,19 euro.

Indien de analisten correct zijn in hun taxaties, dan voldeed TomTom in 2015 grofweg aan de eigen verwachtingen. De navigatiespecialist hanteert een omzetverwachting voor afgelopen jaar van circa 1 miljard euro met een aangepaste winst per aandeel van 0,20 euro.

In 2014 lagen de verkopen van TomTom nog op 950 miljoen euro en restte er onder de streep 23 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel kwam toen uit op 0,27 euro.

Analisten van Morgan Stanley verwachten dat de markt vooral zal kijken naar wat TomTom over 2016 zegt. De Amerikaanse zakenbank voorziet dat TomTom zal mikken op een circa 5 procent hogere omzet van 1.053 miljoen euro en een “sterke” groei van de aangepaste winst per aandeel tot 0,28 euro in het lopende jaar.

Daarmee is Morgan Stanley wel iets voorzichtiger dan de consensus, die voor 2016 ligt op een omzet van 1.059 miljoen euro en een aangepaste winst van 0,29 euro per aandeel. Op de langere termijn zal TomTom volgens de zakenbank profiteren van het automatisch rijden en de analisten van Morgan Stanley hanteren dan ook een Overwogen advies.

TomTom maakt de resultaten dinsdag voorbeurs bekend. Maandagmiddag handelde het fonds op een dieprood Damrak 4,8 procent lager op 8,51 euro.

Leren beleggen

Live koersen