Redactie ABM Financial News - Vrijdag 19 februari 2016, 19:06 uur

Het technische beeld van de AEX is afgelopen week verbeterd, na een dramatische stand een week eerder. De AEX Trend Index eindigde op 24 procent, tegenover een stand van 8 procent vorige week. De hoofdgraadmeter in Amsterdam sloot vrijdag de week af op 411,96 punten, een weekwinst van ruim 5 procent.

Een indexstand van 24 procent betekent dat 6 van de 25 fondsen uit de AEX boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde VG(40) eindigden. In tegenstelling tot een week eerder noteerden Wolters Kluwer, Vopak, Elsevier en Unilever weer boven het VG(40). Vooral de opmars van Vopak viel op.

Ahold loste TNT Express af als fonds met het meest gunstige technische plaatje. De grootgrutter noteert inmiddels 7,0 procent boven het VG(40).

Het meest sombere plaatje komt nog altijd voor rekening van Delta Lloyd, dat bijna 49 procent onder het VG(40) noteerde.

AEX Trend Index
De AEX Trend Index (ATI) is per 1 september 2013 van start gegaan en moet beleggers een nieuw houvast bieden. De index meet het percentage van deelnemende aandelenfondsen in de AEX dat noteert boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten tussen de 0 en 100.

Staat de index op 0 procent, dan betekent dit dat alle fondsen uit de AEX in een downtrend zitten ten opzichte van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Bij 50 procent houden de fondsen in de index elkaar in evenwicht en bij 100 procent zijn alle fondsen in een uptrend.

Historie
In 2011 noteerde de ATI op zijn laagste niveau op 23 september. De index noteerde toen op 4 procent. De AEX stond op 264 punten.

De AEX Trend Index gedraagt zich trendvolgend" constateert Rombout Kerstens van Keyword Info Systems.

"Belangrijk is dat de verandering van week tot week omslagen in het sentiment detecteert", vervolgt Kerstens. Net als iedere trendvolgende indicator kunnen extreem hoge dan wel lage waarden voor beleggers een waarschuwing inhouden dat er een 'overbought' of 'oversold' situatie kan ontstaan.

AEX Trend Index is een samenwerking tussen Keyword Info Systems en ABM Financial News. Wekelijks op vrijdag zal ABM Financial News de nieuwe stand publiceren.

Leren beleggen

Live koersen