Redactie ABM Financial News - Vrijdag 12 februari 2016, 14:58 uur

Wall Street maakt zich op voor een groen start. Een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index ruim een procent hoger.

In januari bleken de detailhandelsverkopen in Amerika met 0,2 procent gestegen. Daarbij werd ook de verkoop in november bijgesteld van een kleine krimp na een groei van 0,2 procent. Later vanmiddag volgt nog de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen, dat samen met de detailhandelsverkopen een indicatie geeft van de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument.

Daarnaast daalden de importprijzen afgelopen maand opnieuw, als gevolg van de lagere brandstofprijzen.

De belangrijkste aanjager vandaag lijkt evenwel de oplopende olieprijs. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 6,7 procent naar 27,97 dollar en een vat Brent werd 4,9 procent duurder op 31,55 dollar.

"Er wordt gehoopt op een verlaging van de productie en iedere gerucht in die richting zorgt voor een tijdelijke opleving", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

Minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten Suhail bin Mohammed al-Mazrouei deed uitspraken die er op wezen dat de leden van de OPEC mogelijk bereid zijn tot een productieverlaging, aldus The Wall Street Journal. Ook benadrukte de minister dat de lage olieprijzen olieproducenten die niet tot de OPEC behoren, nu al dwingen on hun productie te beperken.

Daarnaast berichtte persbureau Reuters op basis van bronnen over een voorstel van de Venezolaanse minister van Olie Eulogio Del Pino om de huidige OPEC-productie in ieder geval niet verder op te laten lopen, waardoor het overaanbod op de wereldmarkt moet worden bestreden. Del Pino deed dit voorstel tijdens een rondreis die hem in Rusland, Iran, Qatar en Saoedi-Arabië bracht.

AIG Group leed afgelopen kwartaal verlies vanwege onder meer herstructureringskosten.Waar vorig jaar in de laatste maanden nog 1,4 miljard dollar werd verdiend, verloor de verzekeraar de laatste maanden van 2015 juist 1,3 miljard dollar. Het aandeel zal naar verwachting hoger van start gaan.

Groupon boekte in het vierde kwartaal meer omzet, ondanks een valutaire tegenwind, maar zal in 2016 juist minder omzet genereren. In de afgelopen maanden leed de kortingssite een verlies van 46,5 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog krap 9 miljoen dollar werd verdiend. Het aandeel opent vermoedelijk krap 20 procent hoger.

De euro/dollar werd ruim een half procent lager verhandeld op 1,1241.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor donderdag 1,6 procent op 15.660,18 punten, na aanvankelijk nog meer dan 2,5 procent te hebben prijs gegeven. De breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,2 procent in op 1.829,08 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 0,4 procent lager op 4.266,84 punten, na kort voor het slot nog in het groen te hebben genoteerd.

Leren beleggen

Live koersen