Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 februari 2016, 16:11 uur

Randstad heeft de autonome groei in de laatste maanden van 2015 verder zien aantrekken. Dit verwachten analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van de uitzender.

Medio november communiceerde Randstad in aanloop naar de beleggersdag in Londen al dat de autonome omzetgroei in het vierde kwartaal versnelde. In oktober groeide de autonome omzet per gewerkte dag met 7,7 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal was dit gemiddeld 5,4 procent. Daarbij merkte Randstad op dat de groeitrend in november leek door te zetten.

Een achttiental analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus voorzien dat de autonome groei in heel het vierde kwartaal uitkwam op 6,8 procent op jaarbasis, waardoor het groeitempo over heel 2015 op 6,3 procent lag. De omzet kwam geholpen door een valutaire meewind in de laatste drie maanden van 2015 iets meer dan 11 procent hoger uit op jaarbasis op 4.994 miljoen euro.

Volgens analist Yves Franco van KBC Securities versnelde de groei van Randstad in onder meer Frankrijk en België, terwijl Nederland een pas op de plaats maakte.

Het bedrijfsresultaat (EBITA) voor eenmalige posten daalde op kwartaalbasis met 3 miljoen euro naar 246 miljoen euro. De marge daalde eveneens licht, van 5,0 naar 4,9 procent. Randstad gaf al aan te rekenen op een "kleine" stijging van operationele kosten in het vierde kwartaal.

Onder de streep restte volgens de analisten een nettowinst voor amortisatie van 182 miljoen euro, 10 miljoen euro meer dan een kwartaal eerder.

Voor 2016 gaf Randstad al aan een EBITA-marge van 5 tot 6 procent te willen realiseren, een doelstellingen die het concern volgens analist Konrad Zomer van ABN AMRO zal herhalen. De marktvorser verwacht overigens dat Randstad aan de onderkant van deze bandbreedte zal uitkomen.

In 2015 en 2016 wil de uitzender daarnaast voor 60 miljoen tot 70 miljoen euro aan kostenbesparingen realiseren. Daarbij zullen de uitgaven aan IT in de komende jaren met 20 procent moeten dalen.

Analisten van Goldman Sachs merkten recent nog op dat de koersafstraffing van Randstad overdreven is. Beleggers zijn volgens de Amerikaanse zakenbank te pessimistisch over de Europese economie. Het aandeel verloor vanwege zorgen over een aankomende recessie dit jaar al zo'n 25 procent, terwijl bij een vorige marktcorrectie de koers maar met 18 procent daalde. Randstad geldt als een sectorfavoriet van Goldman Sachs.

Randstad maakt donderdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Dinsdagmiddag handelde het fonds op een iets hoger Damrak 0,3 procent in het groen op 43,32 euro.

Leren beleggen

Live koersen