Redactie ABM Financial News - Dinsdag 2 februari 2016, 15:05 uur

Wall Street maakt zich op voor een lagere opening. Ruim een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures op de Dow Jones, de S&P 500 en Nasdaq index grofweg 0,9 procent lager.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus houden de ontwikkelingen op de oliemarkt beleggers nog altijd bezig. “Er was ergens hoop dat de olieproducerende landen hun koppen bij elkaar zouden steken om te praten over het terugbrengen van de olieproductie, maar die hoop ging vandaag in rook op,” aldus Schutte. Een meerderheid van de Opec-landen liet dinsdag weten momenteel geen heil te zien in een spoedbijeenkomst, ondanks de immer dalende olieprijzen. De volgende reguliere bijeenkomst van de Opec staat gepland voor juni.

De olieprijzen gingen dinsdag fors onderuit. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 4,0 procent naar 30,37 dollar, terwijl een vat Brent 5,6 procent goedkoper werd op 32,75 dollar.

Door de sterke focus op de oliemarkt, kijken beleggers volgens Schutte minder naar onderliggende factoren. “Bedrijfscijfers kunnen op dit moment geen tegenwicht bieden, terwijl ze niet eens zo heel slecht zijn.”

Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam hebben inmiddels 200 van de 500 bedrijven uit de S&P 500 de kwartaalcijfers gepubliceerd. Van Zeijl concludeerde dat in 58 procent van de gevallen de winstcijfers meevielen, op omzetniveau was dit 46 procent. Wel lieten de bedrijven zich volgens de fondsmanager soms somber uit over 2016.

Op bedrijfsvlak was het voorbeurs druk. Chemiegiganten Dow Chemical en LydondellBasell zagen in het afgelopen kwartaal elk de omzet onder druk staan, maar wisten wel meer winst te genereren. Dow Chemical zag de winst stijgen door met name het afstoten van Dow Chlorine en de verkoop van het belang in MEGlobal. Kostenbesparingen droegen eveneens bij aan de hogere winst.

Pakketbezorger UPS zag de winst zelfs stijgen in het afgelopen kwartaal van nog geen half miljard naar 1,3 miljard dollar. De omzet steeg nauwelijks.

Farmaceut Pfizer boekte in de laatste drie maanden van 2015 juist wel meer omzet, mede door de overname van Hospira. De nettowinst halveerde evenwel ten opzichte van de winst in het vierde kwartaal van 2014. Ook de winst van oliereus Exxon Mobil maakte een val als gevolg van de lagere olieprijzen.

Op macro-economisch vlak was er goed nieuws uit Europa. De werkloosheid in de eurozone daalde in december opnieuw en in januari waren er in Duitsland ook weer minder mensen werkloos. "De Duitse werkloosheidsdata waren beter dan voorzien en dat had enige beweging [op de valutamarkten] tot gevolg", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury.

Het muntpaar euro/dollar werd hoger verhandeld op 1,0934. Het belangrijkste aandachtspunt voor valutahandelaren is deze week het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag, aldus Erdmann.

Slotstanden
De S&P 500 index noteerde maandag fractioneel lager op 1.939,38 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent naar 16.449,18 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,1 procent hoger sloot op 4.620,37 punten.

Leren beleggen

Live koersen