Redactie ABM Financial News - Dinsdag 23 februari 2016, 18:24 uur

De olieprijzen zakken dinsdag weg, nadat de Saoedische minister van Olie, Ali al-Naimi, benadrukte dat de markt niet op productieverlagingen hoeft te rekenen. Uit Iran kwam bovendien het bericht dat Teheran niet mee wil doen aan een productiebevriezing.

al-Naimi sprak dinsdag tijdens een conferentie in Houston, en bevestigde daar opnieuw dat Saoedi-Arabië, 's werelds grootste olieproducent, niet van plan is de output te verlagen.

"Het heeft geen zin om de productie te verlagen", aldus de minister. Een bevriezing, zoals die vorige week werd afgesproken met Rusland, Qatar en Venezuela, zorgt ervoor dat het overaanbod zal krimpen, "maar dat kost tijd."

De vier producenten maakten vorige week afspraken over het handhaven van de productie van de olie op de niveaus uit januari, iets dat toen leidde tot een rally van de olieprijzen.

Voorwaarde voor die afspraak was dat andere Opec-landen, zoals Iran en Irak ook meedoen. Maar die kans is niet groot, want de Iraanse minister van Olie zei dinsdag dat het idee dat zijn land de productie zou bevriezen "een grap" moet zijn.

"Het is een grap dat ze [Saoedi-Arabië] ons vertellen dat ze hun productie, van boven de 10 miljoen vaten per dag, gaan bevriezen en dat wij dit ook moeten doen", werd minister Bijan Zangeneh geciteerd door de Iraanse staatstelevisie.

Beleggers kijken dinsdag verder vooruit naar het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport dat woensdagmiddag verschijnt. Maandag stelde het Internationaal Energieagentschap in zijn maandrapport dat de productie van schalie-olie in de Verenigde Staten dit en volgend jaar sterker zal afnemen, een bericht dat toen door de markt werd omarmd.

Maar analisten wijzen erop dat de torenhoge voorraden een groot obstakel blijven voor prijsherstel.

April-futures op een vat West Texas Intermediate daalden dinsdag 4,8 procent naar 31,79 dollar, terwijl een vat Brent krap 4 procent goedkoper werd op 33,32 dollar.

Leren beleggen

Live koersen