Redactie ABM Financial News - Maandag 8 februari 2016, 14:56 uur

Wall Street zal in navolging van een dalende olieprijs lager van start gaan. Ruim een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones en S&P 500 index circa 1,3 procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs iets meer dan 2 procent prijsgaf.

Olie werd gedurende de dag steeds goedkoper. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,0 procent naar 29,98 dollar en een vat Brent werd 2,1 procent goedkoper op 33,34 dollar.

Hoofdeconoom Keith Wade van Schroders houdt rekening met een langdurig lage olieprijs. "Op korte termijn kan de olieprijs nog verder dalen en niemand lijkt zich gewonnen te geven in de strijd tussen VS en OPEC om marktaandeel", aldus Wade, die meent dat Saoedi-Arabië bereid is een "langdurige prijzenslag" aan te gaan.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1122, een verlies van ruim een half procent. Daarmee is een deel van de winst van vorige week weer teniet gedaan.

Evenals vrijdag lijken ook vandaag de techfondsen zich weer op te kunnen maken voor een lastige dag. De openingsindicatie voor Google is 2,5 procent in het rood, Apple dreigt 1,5 procent in te leveren en Facebook ruim 3 procent. LinkedIn, dat vrijdag na teleurstellende kwartaalcijfers 44 procent inleverde, zal vandaag bij opening nog eens 2,7 procent prijsgeven.

Daarentegen lijkt GoPro 3,5 procent hoger van start te gaan. Microsoft kondigde vrijdagavond een licentiedeal met de fabrikant van actiecamera’s aan, zonder aan te geven hoeveel het zal betalen voor deze licenties van GoPro.

De beursagenda voor vandaag is, op wat bedrijfsnieuws na, leeg. Speelgoedfabrikant Hasbro liet weten meer omzet en winst te hebben geboekt in het vierde kwartaal, vooral omdat er meer producten van Star Wars werd verkocht. Meisjesspeelgoed werd juist minder verkocht. Het kwartaaldividend werd door Hasbro verhoogd met 11 procent naar 0,51 dollar.

De Chinese beurs houdt deze week de deuren gesloten vanwege de viering van Nieuwjaar, waardoor er volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank "er in ieder geval weer even rust" is, "al kunnen zorgen over de stand van de Amerikaanse economie zo weer de kop op steken".

Slotstanden
De Dow Jones index verloor vrijdag 1,3 procent op 16.204,83 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,9 procent in op 1.880,02 punten en techbeurs Nasdaq eindigde zelfs 3,3 procent lager op 4.363,14 punten.

Leren beleggen

Live koersen