Redactie ABM Financial News - Dinsdag 2 februari 2016, 13:11 uur

De meeste leden van de Organisatie van olie-exporterende landen, de Opec, zien momenteel geen heil in een spoedbijeenkomst, ondanks de immer dalende olieprijzen. Dit bleek dinsdag.

Venezuela zou nog deze maand een spoedvergadering willen houden, maar krijgt voor dat plan alleen steun van Algerije, Nigeria en Ecuador. Alleen wanneer alle Opec-landen akkoord gaan wordt er vervroegd een bijeenkomst gehouden.

"Tot aan vanochtend waren er niet voldoende landen die het voorstel om een spoedvergadering te houden ondersteunden", aldus een Opec-afgevaardigde. Volgens een andere official ziet een meerderheid geen reden om nu al bijeen te komen. De volgende reguliere bijeenkomst van de Opec is in juni.

De speculatie dat het kartel een spoedvergadering zou willen houden om te overleggen over de malaise op de oliemarkten, gaf de prijzen vorige week steun. Toen wist de maart-futures voor een vat West Texas Intermediate in vier sessies bijna met 11 procent te stijgen door uitspraken van diverse Russische overheidsfunctionarissen die aangaven met de Opec te willen praten over een mogelijke gecoördineerde productieverlaging.

Inmiddels is van die winst, na het verlies van 6 procent maandag en een daling van ruim 3 procent dinsdag, weinig meer over. De prijs voor een vat WTI noteerde dinsdagmiddag rond de 30,60 dollar, na vorige week nog tot boven de 33,00 dollar te zijn gestegen.

Leren beleggen

Live koersen